woensdag 4 maart 2020

011: Vinderhoute, Zondag 03 augustus 2008, 21 km. (212 km.)


Een wandeltocht met start in Vinderhoute. Deze wandeling door tal van natuurgebieden, werd in het wandelboek Marching als volgt aangekondigd: ‘Zondag – Dimanche 03/08/2008 – 9921 Vinderhoute (Oost-Vl.) – 30ste Kastelentocht – Herdenkingstocht Emile Bakeland – 4-7-14-21 km. – Reigerstappers Vinderhoute. Start: Gemeentelijk Sportcentrum. Wandelen langs prachtige kastelen en hovingen te Vinderhoute. Verder richting Mariakerke, doorheen het park Claeys-Bouüaert, het natuurpark De Groene Velden en door het natuurreservaat De Bourgoyen-Ossemeersen.’ Na afloop van deze, deels onder gunstige weersomstandigheden verlopen wandeling, werd door maatje op zaterdag 04 oktober 2008 om 18:03 uur, het navolgende verslag geschreven.

“Op deze zonnige morgen, waren wij te gast in Vinderhoute, voor een wandeling van 21 km, ingericht door de plaatselijke ‘Reigerstappers’. Deze mooie tocht zou ons leiden doorheen Vinderhoute en omgeving, waarbij Mariakerke als eerste werd aangedaan. Via een wandeling langsheen de Brugse Vaart, kwamen we terecht in het park van Mariakerke. De tocht leidde ons doorheen het mooie natuurpark de Bourgoyen, waar tal van vogels konden worden bekeken. Uiteindelijk ging het nadien terug in de richting van Vinderhoute, alwaar een lus werd gewandeld tussen tal van kastelen die zich daar bevonden.

Het weer was intussen omgeslagen. De stralende zon van de ochtend was verdwenen en nadien ging het door de striemende regen van de ene kasteeltuin naar de andere. Ter gelegenheid van deze wandeling werden uitzonderlijk enkele tuinen door hun eigenaar opengesteld voor de talrijke wandelaars. Af en toe, dat moeten we bekennen, kregen we een gevoel van vergane glorie, bij het zien van de soms erbarmelijke toestand van enkele gebouwen. Ja, de onderhoudskosten liggen waarschijnlijk wat hoger, in vergelijking met de modale woning van Jan met de pet. Tot slot moeten we hier aan toevoegen, langsheen het parcours waren wel degelijk reigers op te merken, de echte dan wel te verstaan. Uiteindelijk bleek dit een mooie wandeling te zijn geweest, die ondanks het slechte weer, de schoonheid van de natuur kon aantonen”.

Wijzelf vertrouwden aan onze wandelboekjes de volgende indrukken toe na afloop van deze mooie kastelentocht: ‘K: Pracht natuur rond Gent. Ondanks de regen mooie tocht. Goed verzorgd parcours. J: Prachtige kastelen met af en toe een gevoel van vergane glorie. Stralende zon in de Bourgoyen, later regen en wind. Op weg welgeteld één reiger gezien. Mooi parcours dicht bij huis.’

1 opmerking:

  1. Zonde dat men bepaald erfgoed zo laat verkrotten. Toch kom ik graag langs deze domeinen en andere, als de regen geen spelbreker is :-)

    BeantwoordenVerwijderen