dinsdag 3 maart 2020

008: Lapscheure, Maandag 21 juli 2008, 22 km. (146,5 km.)



Een wandeling van 21 juli 2008. Toen, op de Nationale Feestdag, trokken we even de wandelschoenen aan om een stapje te zetten ergens in het Vlaamse land. Deze wandeltocht werd in het wandelboek Marching als volgt aangekondigd: ‘Maandag – Lundi 21/07/2008 – 8340 Lapscheure (West-Vlaanderen) – 5de Grenskrekentocht 8-11-18-22 km – Levenslijn Team Damme. Start: Zaal Heldewijs, Hoogstraat, Lapscheure. Opbrengst naar het Kinderfonds van levenslijn. Tocht langsheen de ongerepte kreken en polders van Lapscheure met zijn mooie reservaten. Met de langste afstanden (18 en 22 km) bezoek je het fraaie en pittoreske Sluis (Nl). Als extra attractie is er Kobus, de overzet over de Damse Vaart...’

Onder niet altijd even goede weersomstandigheden, namen we deel aan onze eerste grensoverschrijdende wandeling in onze nog prille wandelcarrière. Na afloop van deze uitgeregende tocht, werd door de vrouw des huizes het navolgende wandelverslag geschreven, op woensdag 01 oktober 2008 omstreeks 12:45 uur.

“21/07, de Nationale Feestdag in België. Overal zal het vuurwerk knallen en de optochten zullen uitgaan. Wij echter verkozen de stilte van de natuur. Wandelen werd er alweer geblazen, ditmaal een tocht van 22 km. Het werd een mooie tocht met vertrek in Lapscheure en de tocht ging door Sluis. We stapten hem graag mee, want hij was ten behoeve van  Levenslijn - Kinderfonds. Zo konden we ook een steentje bijdragen in de strijd, een vreselijke ziekte de baas te worden. Nederland, land van sluizen, bruggetjes en molens. Een mooi land met een wel zeer eigen karakter. Vertrek in Lapscheure, staken de Damse Vaart over met een bootje dat de naam 'Kobus' draagt en zelf te bedienen is. Niet moeilijk hoor, even aan het rad draaien en de boot zeilt op kabels zo over. We zetten onze tocht verder langs kreken, waterlopen en veel, veel wegen.

De polders leken te zingen, de wind was soms onze gids. De nationale 'drasj' zou echter niet ontbreken want bij de laatste kilometers gingen de hemelsluizen alweer open. Toch kon het mijn pret niet bederven de nattigheid ten spijt. Ik kon plaatjes schieten aan de lopende band, de natuur kan inderdaad zeer verrassend zijn. Het parcours was goed bewegwijzerd en het toeval wou dat zelfs in het zo toeristische Sluis een bepaalde sfeer hing. Aangenaam om er even door te kuieren en het zorgde even voor een flinke afwisseling met de stilte der wandelwegen. Het was onze achtste tocht met ongeveer 146,50 km in de benen. Onze wegen zouden nog meer moois in ons land gaan ontdekken, maar dat is voor een volgend verhaal.”

Na afloop van de wandeling vertrouwden wij aan onze wandelboekjes het volgende toe: ‘K: Schitterend parcours doorheen de polders, door het Nederlandse Sluis. De nationale drasj kregen we de laatste 10 km erbij. Zeer goede bewegwijzering. J: Lapscheure, via Kobus richting Sluis. Kreken, waterlopen en veel regen... België in feest, Nederland aan het werk! Mooie grenskrekentocht.’

1 opmerking:

  1. Regen, bootje varen, Bobo op zijn best en gluren bij de buren. Zeg nu zelf, geslaagd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen