donderdag 3 november 2022

522: Ath, Zaterdag 08 september 2018, 22,698 km. (10.360,331 km.)


“Het relaas betreffende een wandeling via knooppunten behorende tot het Wandelnetwerk Pays des Collines, met start en aankomst te Ath. Vooraf maakten we de verplaatsing via bus en trein, waarna we omstreeks 10:00 uur de wandeling konden aanvangen ter plaatse. We verlieten het station van Ath via de Rue de la Station, om deze over korte afstand naar links te bewandelen, tot we schuin rechts de Rue des Frères Descamps konden ingaan. Op het einde kwamen we op de Rue de Pintamont uit, waar onze geplande wandeling van start ging, aan het knooppunt GR. We begaven ons rechtsaf in de straat, om er onmiddellijk links via een doorgang onder een woning uit te komen in ‘Le Jardin des Arts et des Lettres’. We kregen er dadelijk zicht op een beeldhouwwerk van Joséphine Harard, ‘Le Cordon de l’Intime’, maar tevens levensgrote vogels voorzien van muziekinstrumenten, welke zich bevonden tussen metershoge planten. Zowaar een spektakel voor het oog. Via een wandelpaadje ‘Promenade de la Culture’ zochten we ons een weg doorheen de tuin, om uit te komen in de Rue de l’Industrie. Aan de overzijde van de weg ging het nog steeds via dezelfde ‘Promenade’ richting kasteel Burbant, waarbij we een gedeelte volgden van de GR129. We maakten er bocht omheen het bouwwerk om tenslotte te eindigen op de Grand’Place tussen talrijke winkels en horecazaken. We draaiden even rechtsaf en stapten tot aan de grote parking, om die links over te steken en aan de overzijde dadelijk links de Rue de Brantignies in te draaien.

Even verder sloegen we rechts de vrij smalle Rue Saint-Martin in tot aan de gelijknamige Eglise Saint-Martin, met naast de kerkdeur een Calvarie. We gingen verder op de nog smallere Rue Saint-Martin links van de kerk tot op de Grand’Rue des Bouchers, alwaar we het volgende knooppunt GR vonden. We gingen links in de Petite Rue des Bouchers om uit te komen op een plein. We stapten nagenoeg rechtdoor via de Rue de la Bienfaisance om via de brug ‘La Dendre Orientale’ over te steken. Aan de overzijde van het water stapten we rechtdoor verder op een brede kasseiweg, de Rue Maria Thomée, voorbij het ziekenhuis tot aan een grote rotonde. Voorbij de rotonde, in de Chemin des Peupliers, kozen we de eerste weg links de doodlopende Chemin des Lilas. Op het einde ging het door middel van een serie trappen en een brug nogmaals over de reeds vermelde waterloop, om vervolgens via trappen af te dalen naar het jaagpad langs de Dender. We kozen er rechtsaf en stapten verder op het jaagpad, genaamd Cité Fourdin en gingen onder de N7 door. Gekomen aan een klein brugje over de Dender, troffen we voor het laatst een knooppunt GR aan. We gingen rechts via het brugje het water over en begaven ons linksaf op de Ravel langs de Dender. We passeerden de sluis van Bilhée en volgden verder het jaagpad langs de kronkelende waterloop. Na geruime tijd deze Ravel te hebben bewandeld kwamen we aan het knooppunt 89.

Aan de daar dwars gelegen Chemin de Tenre, verlieten we het jaagpad en gingen links via een ophaalbrug de Dender over, om kort erna een doodlopende zijarm van de Dender over te gaan. De Chemin de Tenre leidde na enkele bochten tussen akkers en weiden, via een brug over de N56 en de ernaast gelegen spoorweg. Nadien ging de weg verder via een smal asfaltwegje tussen de akkers, tot aan het knooppunt 90, om er uit te komen op de Place de Rebaix in het centrum van Rebaix, net aan de plaatselijke Eglise Saint Amand. Net vóór de kerk begaven we ons rechtsaf via de Place de Rebaix, tot waar de straat eindigde op het einde van de kerk. Haaks rechtsaf voorbij het laatste huis, kwamen we terecht op de Sentier d’Ardennes, een erg smal asfaltpad tussen de weiden en akkers door. We stapten er zowat halverwege voorbij het knooppunt 95, doch stapten verder tot op het einde, de kruising met de Rue Jean Watrin, die we links opdraaiden. Deze brede betonweg, bracht ons na een tweetal bochten op de Rue Croisette, waar we ditmaal rechtsaf kozen. Tussen de bewoning door volgden we deze weg, voorbij de Chemin d’Ath rechts en wat verder voorbij de Rue Robier links. Ondertussen talrijke mooi kapelletjes te zijn voorbij gegaan.

We verlieten uiteindelijk de bebouwde kom van Rebaix en volgden nog steeds de Rue Croisette, nu doorheen een deels bosrijke omgeving. Het einde van de weg bereikt ter hoogte van een Y-splitsing, ging het rechtsaf op de Chemin des Heures Heureuses, die net voor de spoorweg bochtte naar links en overging in de Rue Princesse Astrid. We stapten evenwijdig aan de spoorweg en gingen onder de N56 door, om voorbij de tunnel een langere bocht naar links te maken en ons van de spoorweg te verwijderen. De route verliep nu evenwijdig aan de N56 links en uitgestrekt weiland rechts. Tenslotte arriveerden we op de Rue Notre Dame, een smal asfaltwegje, net naast de N56. We volgden het wegje naar rechts en stapten een tijdje evenwijdig aan de drukke weg links. Via deze weg overschreden we de grens met Isières, waarna de Rue Notre Dame, zich schuin rechts van de N56 verwijderde en we zowat in rechte lijn tussen de akkers wandelden naar de Chapelle Notre-Dame de la Cavée. We hielden er dan ook even een wandel- en eetpauze omstreeks 13:00 uur, waarna we de tijd namen om deze kapel en omgeving van nabij te bekijken. Achter de kapel bevindt zich een Maria-grot, voorzien van een serie zitbanken. De ideale plek voor een laat middagmaal. Even later zetten we onze wandeltocht verder.

Net vóór de kapel verlieten we de Rue Notre Dame haaks rechtsaf op een tegelpad langs de afsluiting van een weide, om uit te komen op de erachter gelegen Chemin de la Cavée. We begaven ons rechtsaf op deze smalle landelijke asfaltweg. We overschreden wat later de spoorweg en wandelden verder via de Chemin de la Cavée, tot we geruime tijd later via een ophaalbrugje opnieuw de Dender konden kruisen. Net over de brug begaven we ons rechtsaf op de Ravel, het jaagpad langs de waterloop. Net voorbij een voetgangersbrug over de Dender, verlieten we het jaagpad naar links op de Chemin de la Tourette, om er te wandelen tussen weilanden. Aan de eerste kruising ging het nadien rechtsaf, eveneens op de Chemin de la Tourette, ditmaal een grindweg, welke leidde naar een Y-splitsing ter hoogte van het knooppunt 97. We kozen de linkertak en gingen zo voorbij het lokaal van de club Ultra Leger Motorise Ath. Een opvallende treinwagon bevond er zich midden de velden. Een tijdje later en bij het naderen van de eerste woningen, verkregen we opnieuw asfalt onder de schoenen. Ondertussen was de naam van het pad gewijzigd in Chemin de Maufrancs en mondde uit op de Route de Lessines. We kruisten de weg en begaven ons aan de overzijde in de Chemin du Castillon. Amper de straat ingegaan kwamen we ter hoogte van het terrein van Jeunesse Sportive Isières, waar we omstreeks 14:05 uur terecht konden in de kantine voor een kopje koffie.

Na de koffie ging het verder door de Chemin du Castillon, om er het knooppunt 98 voorbij te gaan. Een bocht verder staken we de spoorweg over, om er net voorbij rechts een veldweg op te draaien. We verkregen er vrijwel dadelijk een haakse bocht naar links en stapten vervolgens in rechte lijn tussen de velden door, om er tenslotte het grondgebied van Isières te verlaten. Zowat 2 km verder eindigde deze veldweg aan de Chemin des Crolites, inmiddels opnieuw deel uitmakend van Ath. We begaven ons linksaf tot aan het knooppunt 93, om er rechtsaf de Rue du Croquet in te wandelen, een aardeweg welke verbinding gaf naar de Chemin des Crolites, om die ditmaal naar rechts op te gaan. We wandelden voorbij het grensbord van Lanquesaint, om tenslotte nogmaals de Route de Lessines te bereiken. Over korte afstand volgden we de weg naar rechts, om nadien de eerste links te kiezen, de Rue du Saint-Sacrement. Op die manier kwamen we aan de plaatselijke Sint-Maartenskerk op de Chemin du Tanquin. We hielden er omstreeks 14:55 een korte wandel- en eetpauze. We bevonden er ons inmiddels aan het knooppunt 94. Na deze zowat laatste onderbreking, ging het ter hoogte van de kerk links verder op de Rue du Saint-Sacrement, ditmaal een doodlopende weg. Bijna op het einde gingen we rechtsaf via de Sentier du Point d’Arrêt, richting spoorweg. Daar aangekomen stapten we een tijdje evenwijdig aan de ijzeren weg, om die even verder te kruisen aan de Chemin de Tenre, die we dadelijk rechts opgingen.

Deze smalle asfaltweg bracht ons na enkele bochten terug tot op de Ravel langs de Dender en tevens aan het knooppunt 89, het ophaalbrugje over de Dender, alwaar we vroeger op de dag waren langs gekomen. Ditmaal volgden we het jaagpad naar links en volgden in omgekeerde richting de weg naar het centrum van Ath. Zo eindigde tenslotte deze aangename en zonnige wandeling door Ath en omgeving na 30.265 stappen, zo rond de klok van 16:35 uur. Alvorens echter via het spoor de terugreis aan te vangen, genoten we nog van een afsluitend drankje in La Nation op de Grand’Place. Om exact 17:08 uur konden we even later in het station van Ath de weg huiswaarts aanvatten.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten