dinsdag 8 maart 2022

489: Baarle-Nassau, Zaterdag 09 oktober 2021, 13,914 km. (9795,523 km.)


“Een wandeling met start en aankomst in het Nederlandse Baarle-Nassau en dit via knooppunten. Na vooraf de verplaatsing te hebben gemaakt via Cambio, konden we terecht op de grote gratis parking Loswal, zowat in het centrum van de gemeente. Alvorens de wandeling aan te vangen, konden we nog even genieten van een kopje koffie in de Raetsdame, om de hoek gelegen in de Desirée Geeraertstraat. Nadien omstreeks 10:55 uur konden we van start gaan, ter hoogte van de reeds vermelde parking en dit aan knooppunt 86, behorende tot het Wandelnetwerk Noord-Brabant. We begaven ons op de zogeheten Parallelweg, een vrij drukke weg, doch met een afgescheiden wandel- en fietspad. We overschreden voor een eerste maal de Belgisch-Nederlandse grens, aangegeven door middel van geschilderde kruisjes op de weg. Ongeveer 800 m verder verlieten we aan het knooppunt 80 de Parallelweg naar rechts, via Tommel, een betegelde weg. We verlieten er dan ook vrijwel dadelijk de bebouwde kom van Baarle-Nassau (Nl) en Baarle-Hertog (B). Een smal asfaltwegje bochtte naar links, waarna we een paar honderd meters verder knooppunt 30 voorbij gingen ter hoogte van een Y-splitsing op Tommel. We volgden er de linkertak, om onmiddellijk daarna rechts te houden en een onverhard pad op te gaan, de Elektriekbaan. Zo betraden we even later een eerste boszone. Waar het bos plaats maakte aan de linkerzijde voor akkers, kruisten we de Eerste Dreef aan het knooppunt 31. We hielden er de richting rechtdoor aan.

Tussen de eindeloos lijkende akkers en weilanden, kruisten we nadien een smal landelijk asfaltwegje, de Tommelsche Heide, om nog wat verder de onverharde Elektriekbaan te bewandelen. Nagenoeg op het einde gekomen van deze weg, kregen we een grasstrook onder de schoenen, waarna we opnieuw de openbare weg aantroffen, de Zondereigensebaan. Over korte afstand ging het even rechtsaf de weg op, om nadien aan de overzijde links ter hoogte van een woning, net voor de oprit schuin rechts een smal wandelpad op te gaan, het Kerremanspad. Bezijden de woning troffen we een picknickbank aan, alwaar we omstreeks 11:55 uur even een korte lunchpauze namen. Een boom in de nabijheid had zowaar een menselijk gezicht verkregen. Na even te hebben genoten van een korte wandelpauze, gingen we opnieuw op weg. Het Kerremanspad, een grasweg liet ons even verder arriveren ter hoogte van het dwars gelegen Gorpeind, een smal asfaltbaantje, dat we naar links opgingen, inmiddels voorbij het knooppunt 40. Na over een langere afstand dit wegje te hebben gevolgd, hield de verharding op en maakte plaats voor een zandweg. We gingen voorbij het knooppunt 41, aan het rechts gesitueerde Hoogdonkpad, doch we stapten in dezelfde richting verder. Nadien passeerden we het knooppunt 52 voorbij de links gelegen De Doorsteek, doch volgden nog steeds de zanderige weg, nogmaals richting grens aan het knooppunt 33.

Eenmaal het knooppunt 33 aangetroffen, bevonden we ons op het Wandelnetwerk Kempense Kolonies. Op deze plaats verlieten we Gorpeind rechtsaf en begaven ons op een graspad tussen weilanden, het Ruiterveldenpad. We wandelden er in de nabijheid van het Merkske, wat aanleiding gaf tot het bewandelen van enkele vlonderpaden over het vrij drassige terrein. Op het einde van dit pad en na een linkse en vervolgens rechtse bocht, kwamen we op het kruispunt van veldwegen met Zondereigen, tevens knooppunt 35. We draaiden Zondereigen haaks op naar rechts om vervolgens vrij vlug knooppunt 34 voorbij te gaan, gevolgd door het nogmaals overschrijden van de grens. Net voorbij de grens ging Zondereigen over in de Zwartvenbaan, echter nog steeds een onverharde weg. Tenslotte leidde deze veldweg ons naar een kruispunt van meerdere veldwegen aan het knooppunt 51, opnieuw deel uitmakend van het Wandelnetwerk Noord-Brabant. We sloegen haaks rechtsaf om enkele honderden meters verder reeds knooppunt 19 aan te treffen, alwaar het ditmaal linksaf ging, richting knooppunt 25. We dienden aan een splitsing van veldwegen de rechtse tak te nemen, om tenslotte het vermelde knooppunt 25 te bereiken.

Echter omwille van de slechte staat van het pad, deels onbegaanbaar, hebben we wellicht een afslag te vroeg naar rechts genomen, waarna we arriveerden op het Westbekenpad. Gezien we zowat uit de richting waren gegaan, begaven we ons op dit pad naar links, om er vrij vlug een aanduiding te krijgen richting knooppunt 50, wat dan alweer wel op de geplande route lag. Op die manier vergaten we dus de knooppunten 25 en 20, om zodoende aan het knooppunt 50 opnieuw het juiste traject te volgen. Op dit kruispunt aangekomen namen we dan ook afscheid van het onverharde wegje en betraden naar rechts een smalle asfaltweg, tussen akkers door, Eikelenbosch. Na enkele kronkels in de weg, mondde de weg uit op eveneens Eikelenbosch met Dektstraat. We begaven ons even linksaf om aan de overzijde rechts een modderig pad in te gaan, de Eikelenbossche Kerkweg, welke leidde naar opnieuw de openbare weg, Hoogeind, tevens knooppunt 90. Zowat 100 m naar rechts ging het reeds voorbij knooppunt 48, om er rechtdoor aan te houden voorbij een boerderij en een grindweg te betreden. Iets minder dan 1 km later, kwamen we uit op een kruising van veldwegen, het knooppunt 9 ter hoogte van Keltenvelden. We volgden er links de Molenweg, welke overging in de Akkerstraat.

Via deze vrij zanderige weg, kwamen we nadien gelukkig opnieuw op een normaal verharde weg, Loveren, een betegelde hoofdweg richting centrum van Baarle-Hertog. We gingen meteen rechtsaf, waarna Loveren overging in Pastoor de Katerstraat om de wandeling te eindigen ter hoogte van de parking Loswal. Nadat we het schoeisel hadden omgewisseld, namen we nog even de tijd voor een bezoekje aan het centrum zelf. Vooreerst namen we de tijd voor een kopje koffie op het Kerkplein naast de Sint frans kerk, om nadien de talrijke winkelstraatjes te doorlopen en nadien het bezoek aan Baarle-Hertog af te ronden, door het nuttigen van een heerlijke pannekoek op de Singel bij de Pannekoekenbakker Baarle-Nassau. Een waardit slot van een wandeltocht bij de noorderburen, goed voor 13,914 km.”

1 opmerking:

  1. Een wandelaar houdt van verrassingen, springt gezwind door alle natuurlijke elementen.
    Dus een hartversterkertje af en toe hoort erbij ♥

    BeantwoordenVerwijderen