dinsdag 17 november 2020

414: Mol, Zaterdag 10 juni 2017, 20,158 km. (8438,92 km.)

“Ook vandaag hebben we het hierna over een wandeltocht langsheen knooppunten. Ditmaal werd gekozen voor het wandelnetwerk Kempense Meren. De door ons geplande tocht ging van start ter hoogte van het station van Mol, dat we natuurlijk bereikten na een verplaatsing vooraf per bus en trein. Eenmaal veilig en wel aangekomen in het station, namen we vooreerst nog even de tijd voor het nuttigen van een kopje koffie, waarvoor we terecht konden in het café ‘Moeke Mol’, zowat tegenover het station gelegen. We hadden voldoende de tijd om de wandeling aan te vangen, vermits we reeds Mol hadden bereikt om 10:10 uur. Na te hebben genoten van het zwarte vocht, konden we op weg. We vertrokken ter hoogte van het knooppunt 1, dat we aantroffen door het station naar links te verlaten via de Hangarstraat. Ter hoogte van de fietsenstalling vorderden we op het Statieplein, teneinde aan het einde van de straat het knooppunt aan te treffen op het kruispunt met de N18, de Statiestraat. We draaiden linksaf de straat in en staken de spoorweg over, om onmiddellijk rechts de Leenhofstraat in te gaan, evenwijdig aan de spoorweg. Aan het eerste kruispunt ging het andermaal naar links, de Chrysantenlaan in, welke later overging in de Tulpenstraat. Onderweg bemerkten we een bordje dat we een gedeelte volgden van het fietstraject ‘Toeren bij de Boeren’.

Voorbij een klein pleintje eindigde de Tulpenstraat ter hoogte van een perceel bos. We verlieten dan ook de openbare weg en gingen rechtdoor, langs een afsluiting het bos in. Amper enkele stappen in het bos, troffen we knooppunt 37 aan, waar we de richting rechts kozen om korte tijd later aan te komen in de Zonnebloemstraat. We kwamen vervolgens op het kruispunt met de Speelpleinstraat, tevens aan het knooppunt 33. Nog altijd omringd door bomen, wandelden we naar rechts de Speelpleinstraat in, tot aan het kruispunt met de Don Boscostraat. We gingen linksaf en wandelden door deze straat tot aan een Y-splitsing, om daar de rechtertak van de Don Boscostraat te volgen, opnieuw het bos in via een bosweg. We bevonden ons daar op een gedeelte van het lokale Galbergenpad, dat naar keuze kon worden gevolgd over een afstand van 7, 10 of 15 km. Alweer een stukje bos verder arriveerden we aan het kruispunt met de Lariksstraat, tevens knooppunt 32. We dienden de Lariksstraat links in te stappen, op weg naar het knooppunt 31. Op een kruispunt van bospaden, over korte afstand verder, ging het aan het knooppunt 31 rechtsaf, waarna we vrij spoedig de boszone verlieten en terecht kwamen tussen de huizen in de Pastoor Wuytsstraat.

Naarmate we de straat verder volgden kwamen we terecht in een deelgemeente van Mol, met name Sluis. Echter net voor het grensbord, verlieten we even naar rechts de openbare weg teneinde de Sint-Antoniuskapel even te gaan bekijken, wat verder weg achter de huizen. We konden er even verpozen en genieten van een picknick omstreeks 11:30 uur, een middagmaal iets vroeger dan gepland dus. Nadien ging het verder in de Pastoor Wuytsstraat, tot net voorbij de links gelegen Sint-Leonardusstraat, om er schuin rechts, aan het knooppunt 29, een smal paadje op te gaan, tussen de tuinafsluitingen. Aan het einde kwamen we in de Brandstraat, om deze over heel korte afstand even links op te gaan en vervolgens rechts te verlaten op een smal paadje naast de Vleminckloop. Het paadje mondde uit in De Meer, een openbare weg welke we nu naar links zouden opgaan. Daar bevond zich trouwens reeds het volgende knooppunt, namelijk 24. Een tweetal bochten later kwamen we op het kruispunt met de Meergorenbaan. We draaiden rechtsaf, om op die manier de straat te bewandelen tot aan het knooppunt 25, ter hoogte van de links gesitueerde Meergorenbaan.

Het smalle wegje mondde uit op de drukkere weg Sluis, welke we rechts opdraaiden. Enkele meters verder troffen we rechts van de weg Frituur Sluis aan, waar we even op het terras konden genieten van een verfrissend blikje cola. Ondertussen waren we de klok van 12:00 uur genaderd. We konden er even pauzeren en genieten van een korte wandelpauze. Na deze onderbreking wandelden we verder doorheen Sluis tot aan het knooppunt 26. Daar verlieten we de openbare weg naar links, om er een grindweg in te draaien. We vorderden nu tussen hoofzakelijk weilanden, overschreden de Waterstraatloop om tenslotte aan te komen tegenover een dwars gelegen waterloop. Noodgedwongen dienden we links het verloop ervan te volgen tot aan het knooppunt 28, ondertussen een gedeelte volgend van de Streek-GR Mol Om. We troffen dit knooppunt aan in de Diepestraat, tegenover de grote waterplas Miramar. We begonnen aan een tocht omheen de waterplas, te beginnen met de Diepestraat naar rechts te volgen tot deze uitmondde op de Warande. Daar gingen we haaks linksaf en bewandelden de Warande, evenwijdig met het water. Heel wat luxueuse villa’s waren er te bekijken, meestal afgeschermd van de straat en voorzien van alarminstallaties. Toch vonden we er een plekje om even te genieten van een broodje, zowat omstreeks 13:30 uur. Nadien stapten we verder tot we de drukke N18 bereikten, Donk.

Met enige moeite raakten we veilig aan de overkant van de weg, om er over korte afstand naar links te gaan tot we rechts de Emiel Becquaertlaan konden kiezen. We stapten een eindje doorheen de straat tot aan het knooppunt 53 aan het kruispunt met de Sint-Antoniusstraat. We hielden nog een eind rechtdoor aan, tot net voor het kruispunt met de Duitslandlaan, alwaar we de weg naar rechts verlieten op een smal pad. We passeerden de rechts gelegen waterplas Boeretang en links enkele sportterreinen. Het pad eindigde in de Goorstraat, waar we zicht kregen op het SCK, het Studiecentrum voor Kernenergie, tevens aan het knooppunt 51. We draaiden linksaf en betraden de openbare weg, Boeretang, een brede betonweg welke leidde naar het SCK. We stapten voorbij enkele percelen bos, tot we het knooppunt 50 aantroffen op het kruispunt met de Kerkhoflaan. We stapten rechts een grindweg op welke ons liet wandelen langs de rand van een perceel bos en wat verder tussen akkers en weiden. Gekomen op een kruispunt van veldwegen, ter hoogte van het knooppunt 48, ging onze route verder linksaf. Deze grindweg liet ons knooppunt 73 voorbij gaan, tot we opnieuw verharding verkregen en ons bevonden in de Goorstraat.

We stapten rechtdoor verder, voorbij knooppunt 46 aan de Peperstraat, teneinde zo het centrum te betreden van Achterbos, een deel van Mol. We kruisten de drukke hoofdweg en troffen aan de overzijde een klein kapelletje aan, voorzien van enkele zitbanken. We hielden er even halt voor een kleine hap. Nadien stapten we slechts enkele meters de Sint-Apollonialaan in om vrijwel meteen rechts een grindweg op te gaan. We bevonden ons daar ter hoogte van het knooppunt 45. Even verder bereikten we een Y-splitsing, waar we links kozen en de Bietenstraat insloegen. Deze kronkelende weg, liet ons vooreerst enkele akkers passeren, waarna we opnieuw het bos introkken. We stapten voorbij het knooppunt 74 aan een kruising van bosdreven, om wat later opnieuw asfalt te verkrijgen. Na nog een laatste bocht naar rechts kwamen we aan het knooppunt 76 op het kruispunt met de Lijsterdreef. We bevonden ons terug in de bewoonde wereld.

De Lijsterdreef leidde ons over een klinkerpad tussen de villa’s naar het kruispunt met De Rooy, stilaan op weg naar het centrum van Mol. Op deze drukke weg ging het naar links, tot aan het volgende kruispunt met de Tortelstraat. We maakten er een scherpe bocht naar rechts, om over korte afstand de Tortelstraat in te gaan en vrijwel onmiddellijk links een bospad in te gaan, de Sterrestraat. We stapten doorheen een perceel bos, om bij het verlaten ervan verder de Sterrestraat te volgen tot we opnieuw aankwamen in de Sint-Apollonialaan. Over korte afstand ging het naar links tot aan het knooppunt 75, het kruispunt met de Kruisberg. Het smalle klinkerpad naar rechts bewandelend, volgde wat verder knoopunt 42 op de kruising met de rechts gelegen Processieweg. We troffen op het einde van de Processieweg knooppunt 40 aan, op de kruising met de Mastenstraat. Links kregen we zicht op de 15-Kapellekens. Na het bekijken van het geheel, begaven we ons aan het knooppunt 40 naar rechts en kruisten de Postelarenweg. Aan de overzijde stapten we Bosveld in, reeds tenvolle in de bebouwde kom van Mol. We kwamen vervolgens voorbij knooppunt 38 en nog steeds Bosveld volgend kwamen we aan de achterzijde van het station van Mol.

Via de Keirlandse Zillen, de straat evenwijdig met de spoorweg, kwamen we uiteindelijk aan de voorzijde van het station en aan het einde van deze zomerse wandeltocht. Het was inmiddels 16:25 uur geworden en we besloten nog even te genieten van een kopje koffie in café ‘De Schumi’s’ op het Statieplein. Na deze laatste pauze ging het terug huiswaarts per spoor en bus. We sloten deze tocht doorheen Mol en omgeving af na 26878 stappen en 20,158 km wandelen.”

1 opmerking:

  1. Zulke bedevaartsoorden vindt men bij tijd en wijle op een verborgen plaatsje.
    Al wat een mens kan ontdekken is graag meegenomen ♥

    BeantwoordenVerwijderen