vrijdag 20 november 2020

415: Mortsel, Zaterdag 24 juni 2017, 21,34 km. (8460,26 km.)

“Vandaag het verslag met betrekking tot een wandeling, uitgestippeld door middel van Google Maps, met name een tocht vanaf het station van Mortsel Oude God naar het station van Berchem. Na een voorafgaande verplaatsing per bus en trein, bereikten we omstreeks 09:50 uur het station van Mortsel Oude God, gelegen aan het Stadsplein te Mortsel. Alvorens de wandeling aan te vangen, namen we er even de tijd om een broodje te nuttigen. Nadien gingen we op pad en staken het Stadsplein over in de richting van het stadhuis, meteen goed voor de eerste foto van de dag. Aan het stadhuis draaiden we links de Lodewijk Dosfellei in, waar we al dadelijk een aanwijsbord bemerkten betreffende Fort 4. Tevens bevonden we er ons reeds op een gedeelte van de Brialmontroute, een fietsomloop van 44 km. We wandelden evenwijdig aan de spoorweg tot we enkele honderden meters verder rechts de Fortstraat kozen en deze onmiddellijk naar rechts verlieten op een wandelpad. Zo begonnen we aan een passage omheen het fort over zowat 1 km. We kregen zicht op restanten van de omwalling alsook op de slotgracht omheen het fort zelf. Af en toe leidde een smal wandelpad ons omheen de site.

Na de omtrek van Fort 4 te hebben gevolgd, kwamen we tenslotte terecht in de Neerhoevelaan, om die naar links in te gaan, richting R11, Krijgsbaan. We passeerden enkele oude loodsen behorende tot Fort 4, om vervolgens aan te komen op de drukke Krijgsbaan. We gingen er linksaf en wandelden op die manier voorbij de toegang tot het fort. De vrij drukke Krijgsbaan verder volgend, staken we de spoorweg over om later de weg te verlaten in de rechts gelegen Eggestraat. Gekomen aan de verkeerslichten ter hoogte van de Eggestraat, draaiden we rechtsaf om 30 m verder alweer de Eggestraat naar links te verlaten via enkele trappen naar een hoger gelegen stukje natuur. Amper 300 m verder kwam een einde aan deze groene zone en daalden we via enkele trappen opnieuw af om er de Hendrik Consciencelaan te betreden. Over korte afstand ging het linksaf richting Guido Gezellelaan. Daar aangekomen bemerkten we aan de overzijde van de straat café Monico. Inmiddels de klok van 10:55 uur genaderd, de hoogste tijd voor een kopje koffie op het buitenterras.

Na deze verdiende wandelpauze volgden we de Guido Gezellelaan naar links om er de drukke N1, de Antwerpsestraat over te steken, gevolgd door het kruisen van de R11, de Vredebaan. Na wat wachten voor diverse rode lichten, konden we tenslotte aan de overzijde van de Vredebaan verder stappen in de Van Peborghlei. Aan het einde van deze weinig spectaculaire woonstraat, draaiden we links de Tony Bergmannstraat in, ondertussen op het grondgebied aangekomen van Edegem. Op het T-kruispunt aan het einde van de straat, sloegen we rechts de Adrien de Gerlachestraat in om 100 m verder op een volgende T-kruising, links verder te gaan via de Rogier van der Weydenstraat. Rechts bevond zich het Fort 5. De Rogier van der Weydenstraat leidde ons naar Donk, om er te wandelen langs de rechts gelegen bosrand van Fort 5. In een nagenoeg haakse bocht naar links, waar Donk overgaat in de Mgr. Jan van de Veldelaan, verlieten we via een wandelpad rechts Donk. Dit smalle wandelpad draaide omheen een gedeelte van de site van Fort 5, om tenslotte over te gaan in de Parklaan.

De Parklaan volgend kwamen we wat later terecht op het Kerkplein van Edegem, waar we linksaf stapten. Voorbij de kerk staken we de N173, de Prins Boudewijnlaan over om aan de overzijde verder te gaan in de Mariënlaan. Op een driehoekig pleintje tussen beide wegen troffen we een monument aan ter ere van gesneuvelden tijdens de oorlog. De Mariënlaan mondde uit op een rotonde, waar we onze wandeltocht verder zetten via de Elsdonklaan. Deze kasseiweg eindigde op het T-kruispunt met de Zwaluwenlaan, waar we reeds het grondgebied van Wilrijk konden betreden. Even volgden we de Zwaluwenlaan naar links, tot we via een tunnel rechts onder de R11 konden gaan, om aan de andere kant de Spoorweglaan te bereiken. We volgden er een tijdje een gedeelte van de Architectuurroute, een fietsomloop van 32 km. Deze lange laan verliep evenwijdig met de R11, doch we konden er even halt houden ter hoogte van het WZC Groenveld, om er omstreeks 12:15 uur even een hapje te nuttigen.

Na onze wandelpauze en het einde van de Spoorweglaan bereikt, gingen we rechtsaf de Dennelaan in. We kruisten de Groenenborgerlaan om aan de overzijde verder te stappen, nog steeds in de Dennelaan. Gekomen op het kruispunt met de Sorbenlaan, ging het links deze straat in. Enkele kruispunten verder ging het rechts de Vijverlaan in, om er tenslotte op het einde van de straat het ‘Park Den Brandt’ in te gaan. Na heel wat paden te hebben bewandeld in het park, bereikten we vervolgens de Middelheimlaan, alwaar we omstreeks 13:45 uur even konden verpozen op het terras van Brasserie De Nachtegaal. Even later gingen we opnieuw op pad, teneinde de Middelheimlaan verder te volgen tot op de Floraliënlaan, waar we links kozen. Op het einde van deze laan, kwamen we terecht op het Ringfietspad. Dit pad leidde naar de verder gelegen drukke N1, de Grotesteenweg. Daar konden we via de Elisabethlaan de overzijde van de N1 betreden om er nog steeds het Ringfietspad te bewandelen en zo het Brilschanspark in te gaan. We gingen doorheen het park in de richting van de Berchembrug, om via deze brug de E19 over te steken. De overzijde van de brug liet dan toe het Park Brialmont te betreden.

We gingen er vrijwel meteen rechtsaf om via het Wolvenbergpad te stappen naar de verder gelegen Posthofbrug. Door middel van de Posthofbrug, een nabij gelegen voetgangersviaduct en nogmaals een stukje Ringfietspad kwamen we aan de Borsbeeksebrug, welke leidde naar het station van Berchem, einde van deze min of meer stadswandeling. We sloten deze wandeltocht dan ook af na 28454 stappen en ongeveer 21,34 km wandelen.”

1 opmerking:

  1. Opvallende taferelen op een wandeling. Soms is het totaal verrassend ♥

    BeantwoordenVerwijderen