vrijdag 18 september 2020

360: Mons, Zaterdag 21 november 2015, 10,983 km. (7286,089 km.)

“Ook ditmaal komt een stadswandeling aan bod, meer bepaald een tocht doorheen de stad Mons. We hadden voordien online een uitgepijlde wandeling gevonden, dus spoorden we ’s ochtends vroeg naar het station van Mons. Een inleidende wandeling via de Place Léopold, de Rue Léopold II, de Rue Chisaire, de Rue Adolphe Pécher en tot slot de Rue Henri Glépin bracht ons tot op de Place Nervienne, startplaats van deze tocht doorheen Mons. We hadden alvast voor het begin van de wandeling genoten van een kopje koffie in café Train-Train, bijgevolg waren we klaar om de tocht aan te vangen. We gingen van start op de parking op de Place Nervienne, met in onze rug de kazematten van ruim 8500 m² groot. We staken de parking over naar de rechterhoek alwaar we een smal pad opgingen, de Ruelle du Repos, dat uitmondde ter hoogte van de Eglise Notre-Dame-des-Messines. Een bezoek aan de kerk mocht dan ook niet ontbreken. We stapten nadien in tegenwijzerzin omheen de kerk doorheen een parkje, de Parvis de Messines, om achter de kerk links aan te houden in de Enclos des Récollets. We wandelden onder het poortgebouw door en kwamen terecht op de Place de la Grande Pêcherie. We begaven ons vervolgens in het Parc de la Grande Pêcherie, om aan de overzijde in de Rue du Grand Trou Oudart te arriveren.

We gingen via de Rue du Grand Trou Oudart rechtdoor in de Rue Notre Dame, om dan linksaf de Rue de la Petite Boucherie in te draaien. Op het einde ging het vervolgens rechtsaf en kwamen we in de Grand’Rue, de autovrije winkelstraat van Mons. Na een lange bocht naar rechts ging de Grand’Rue over in de Rue de la Chaussée tot we ter hoogte waren gekomen van de links gelegen Rue à Dégres. Een smal straatje met trappen leidde ons hogerop naar de Rue de la Poterie, welke we rechts opgingen. We bereikten zo de Rue des Clercs die we dalend volgden tot we de Grote Markt aantroffen, Grand Place. We konden er zien dat het plein was gevuld met kermisattracties, weliswaar nog gesloten. We namen er even een korte wandelpauze in café Av. Central. Na even te hebben genoten van een verwarmende kop koffie gingen we over de Grand Place rechtdoor naar de Eglise Sainte-Elisabeth, met er tegenover het huidige Justitiepaleis. Na dit plaatsbezoek ging het aan de kerk rechtsaf in de Rue de Nimy welke werd gevolgd tot aan de tweede straat links, de Rue des Marcottes.

We stapten deze aan hoogte winnende straat in, gelegen tegenover het Mundaneum, om op het einde een parkje aan te treffen. In het parkje hielden we links aan om op die manier uit te komen in de Rue des Echelles, welke we rechtdoor opgingen; even verder overgaand in de Rue du 11 Novembre. Na zowat 400 m ging het nadien linksaf in de Rue Nueve en voorbij het BAM, het museum voor schone kunsten. Even voordien hadden we de woning kunnen bekijken van Elio di Rupo, burgemeester van Mons. Eenmaal het einde van de Rue Nueve bereikt, bevonden we ons opnieuw op de Grote Markt. Ditmaal gingen we rechtsaf, richting stadhuis. Ter hoogte van de toegangspoort van het stadhuis konden we even met de linkerhand over de kop strijken van de aap van de Grand Garde, welke zich daar op ongeveer 80 cm hoogte bevindt. Dat zou geluk brengen, wordt beweerd. We begaven ons vervolgens naar de binnenplaats van het stadhuis.

Via een gang kwamen we in de tuin van de burgemeester, aangegeven door middel van een pijl ‘Vers le Jardin du Maïeur’. Een mooi beeld, ‘Le Ropieur’ trok even de aandacht, de kwajongen van Mons die speelt met het water van de fontein en tracht de passanten nat te maken. Na het nemen van enkele trappen ging het naar links, om via enkele kasseien aan te komen in de Rue d’Enghien. Zowat 20 m naar rechts konden we verder, via een toegangspoort van het Hôtel de Graty, een openbare doorgang bekend als ‘Passage Victor Hugo’. We kwamen uit op een binnenpleintje en via een klein poortje nadien op een tweede plein, middenin het vroegere Jezuïetenklooster. Eenmaal over het pleintje kwamen we uit in de Rue des Gades. We kozen linksaf en daalden af naar het Belfort. Een bezoekje aan dit bouwwerk konden we niet nalaten. We namen de lift tot op een hoogte van 35,85 m, om nadien door middel van trappen uit te komen op 87 m hoogte. Meteen verkregen we daar een schitterend uitzicht over de lager gelegen stad. Eenmaal terug op de begane grond, ging het voorbij het Belfort scherp rechtsaf, opnieuw naar omhoog via de Rampe du Château, om het Parc du Château te betreden.

Hier zou vroeger het Gravenkasteel hebben gestaan op de hoogste plek van Mons. in ieder geval konden we er genieten van een rustig park met een panoramisch uitzicht. We daalden via dezelfde weg terug af naar beneden, om dan scherp rechts verder te dalen naar de Eglise Sainte-Waudru. Ook hier konden we niet nalaten het gebouw ook binnenin te bekijken. Bij het verlaten van de kerk, waren we dan ook toe aan het einde van de beschreven wandeltocht. We bevonden ons inmiddels in de nabijheid van het station en konden via een korte weg opnieuw het stationsgebouw bereiken. Klaar om de terugreis per spoor aan te vangen. We eindigden deze kennismaking met Mons na 14645 stappen en 10,983 km wandelen. Ondanks het minder aangename weer toch een mooie daguitstap.”

1 opmerking: