donderdag 17 september 2020

359: Dendermonde, Zaterdag 31 oktober 2015, 8,974 km. (7275,106 km.)

“Ditmaal het relaas inzake een vrij korte wandeling, doorheen Dendermonde. We vonden immers voorheen online een tocht, uitgestippeld door Pasar, met als titel: “Stenen vertellen in de vestingstad Dendermonde”. Na een verplaatsing per voertuig bereikten we de startplaats van deze tocht, ter hoogte van de trappen van het recreatiebad Olympos in de Leopold-II Laan. Na een hapje vooraf, konden we even later op weg. We gingen een smal pad op langsheen het water, dat wat verder verbreedde tot een aardeweg. Gekomen op de drukke Leopold-II laan, ging het over korte afstand naar links, tot voorbij de Mechelse Poort. We bevonden ons tijdelijk op het traject van de Scheldeland Route. We staken de drukke weg over, teneinde aan de overzijde de Sint Jacobstraat in te gaan, welke uitmondde op de drukke Oude Vest. We namen er even de tijd te genieten van een kopje koffie in café Akademie. Na dit korte oponthoud volgden we de Oude Vest naar links, om wat verder opnieuw linksaf te gaan in de Lindanusstraat tot aan de doorsteek tussen de huizen 36 en 68. Via deze doorsteek konden we even een beluik bekijken.

We keerden vervolgens op onze stappen terug in de Lindanusstraat om dan linksaf te gaan in de Leo Bruynincxstraat. Op het einde van de straat kozen we rechts in de Zwijvickstraat tot aan de toegangspoort van de vroeger abdij van Zwijveke. We stapten verder de Zwijvickstraat in naar links, tot het nabij gelegen Heldenplein. We konden er even een bezoekje brengen aan de kerk van Sint-Gillis-Binnen, alwaar we een mooi beeld aantroffen van St. Rochus. We begaven ons nadien naar rechts in de Brusselsestraat, tot we de toegangsweg links aantroffen naar het Sint-Alexiusbegijnhof. We sloegen dan ook deze weg in en betraden het prachtige begijnhof. We konden er een mooie rondwandeling maken doorheen het begijnhof en hadden zelfs de kans om in een van de huisjes een tentoonstelling te bekijken. Na een tijdje te hebben gepauzeerd op een bankje en vooral na te hebben genoten van de stilte en de rust, gingen we via dezelfde weg terug naar de Brusselsestraat. We stapten nog een eindje verder in de straat tot we links de Sint Rochusstraat konden inwandelen.

We dienden deze straat tot op het einde te volgen, waarna we terecht kwamen aan een pleintje ter hoogte van de Begijnhoflaan. We stapten in wijzerzin omheen dit pleintje om dan rechts verder te stappen via de Sint Jorisgilde, naast de links gelegen Oude Dender. We kwamen op die manier op de Oude Vlasmarkt en in de onmiddellijke nabijheid van de Oude Dender. Net voor de brug volgden we rechts de Koningin Astridlaan, naast de Oude Dender links, om even verder rechtdoor aan te houden via Werf. Ter hoogte gekomen van de Veerstraat, ging het linksaf via een brug de Oude Dender over, om onmiddellijk links de Franz Courtensstraat in te draaien. We lieten de Kazernestraat rechts liggen en arriveerden even verder op het Justitieplein. We kregen er enkele aanwijzingen te zien, dat we ons bevonden op een gedeelte van de LF38 Dender Waaslandroute alsook de Ros Beiaardroute. Net voorbij het Jusitiepaleis betraden we de Grote Markt van Dendermonde, tijd voor een drankpauze en daarvoor konden we terecht in café ’t Belfort.

Na het bekijken van het stadhuis en het belfort gingen we de Ridderstraat in en nadien rechtsaf in de Emiel van Winckellaan. Via opnieuw rechtsaf in de Guldenhoofdstraat kwamen we terug uit op de Grote Markt. We kregen nu zicht op het Vleeshuismuseum. Naast het Vleeshuis gingen we de Kerkstraat in welke we naar links ingingen tot aan het Onze Lieve Vrouwekerkplein, waar zich de Onze-Lieve-Vrouwkerk bevindt. Voorbij de kerk ging het nadien de Kapittelstraat in en op het einde linksaf in de Lodewijk Dosfelstraat. We kwamen opnieuw terecht in de Kerkstraat die we ditmaal naar links insloegen tot we even verder rechts de Prudens van Duysestraat konden ingaan. Op het einde van de straat kwamen we op het Sas dat naar links werd gevolgd, tot we via een brugje de Oude Dender konden oversteken. We kwamen nogmaals op de Sint Jorisgilde uit, om ditmaal rechts verder te wandelen. Via een parking konden we een wandelpad betreden, Nieuw Kwartier, naast het rechts gelegen water van de Brusselse Forten. Op het einde van het wandelpad vervolgden we onze weg rechtdoor in de Burgemeester Portmanslaan tot aan het nabij gelegen station van Dendermonde.

We gingen via het Statieplein voorbij het station om dan links de Stationsstraat in te wandelen tot aan de grote rotonde. We staken de N47 over om dan rechts opnieuw de Leopold-II laan in te gaan over korte afstand tot aan de Brusselse Poort. We wandelden onder de poort door en kwamen terecht in het stadspark. We kozen links om naast het water te wandelen en kwamen op de Kalendijk welke opnieuw naar links werd gevolgd, naast het water, tot we tenslotte terug de parking aantroffen van Olympos. We sloten deze korte stadwandeling af na 11966 stappen en 8,974 km wandelen.”

1 opmerking:

  1. Steden ontdekken, plaatsjes spotten, plaatjes maken vormt een fijne weergave van een leuke wandeling ♥

    BeantwoordenVerwijderen