zondag 14 juni 2020

284: Wuustwezel, Zaterdag 25 januari 2014, 19,2 km. (5709,779 km.)


“Een volgend wandelverhaal, met betrekking tot de bezienswaardigheden en belevenissen, tijdens een wandeltocht met start en aankomst te Wuustwezel. Deze dagtocht werd beschreven in de Dagstappergids Antwerpen en had een voorziene lengte van 19,2 km. Tijdens het verloop ervan zouden we een gedeelte bewandelen van de GR5. In de gids werd de wandeltocht omschreven als volgt: ‘Door bossen waar uilen blinken, langs kastelen en boerderijen in het land van (blinde) vinken’. De startplaats situeerde zich ter hoogte van de parking aan de voormalige Gasthuishoeve, thans onderkomen voor de dienst toerisme. Alvorens van start te gaan, namen we vanzelfsprekend de tijd om vooreerst nog iets te eten, waarna we klaar waren om de wandeling aan te vangen. Ter hoogte van de Gasthuishoeve, alwaar zich tevens een wandelboom bevindt, wandelden we de Gasthuisdreef in, daarbij de rood-witte tekens volgend van de GR5. Na het overschrijden van een beekje, gingen we rechtdoor richting Uilenbos. Gekomen aan het einde van weidelanden, ging het door het Uilenbos, waar we na enkele richtingsveranderingen, uitkwamen op de Kampweg, de weg Wuustwezel-Brecht (N133).

We staken de drukke weg over en wandelden verder via de Schietveldweg, langsheen de rand van het bos. Zowat 1 km verder kwamen we terecht in open terrein, waarna we de Grote Beek overschreden. Bij een splitsing hielden we wat verder rechts om daar de Berkenweg in te gaan, welke ons deed aankomen in het gehucht Heieind, ter hoogte van een T-splitsing. Hier verlieten we voorlopig even het traject van de GR5, welke rechts afdraaide. Wij dienden links aan te houden, richting kerk van Loenhout. We staken wat verder de Koningsvenloop over, om nadien de derde straat rechts, de Akkerweg in te gaan. We volgden steeds rechtdoor, even later tussen boomkwekerijen, tot in Loenhout. Een volgende T-splitsing deed ons naar links gaan, om dan rechts mee te draaien in een nieuwbouwwijk. Even later bereikten we de Bareelstraat, welke we links ingingen, om dan doorheen de Palmboomstraat het centrum van Loenhout te betreden op het Huffelplein aan de Sint-Pieter- en Pauluskerk. We stapten linksaf voor de kerk en wandelden voorbij het monument van de bloemencorso. 

Na enkele links-rechts passages, gingen we achter een herberg in de Warandestraat op een soort kerkenpad. Ook via dit tegelpad draaiden we vaak rechts- en linksaf om via de Koning Boudewijnlaan en de Oude Dorpsstraat een pleintje te bereiken. Enkele opvallende huizen sierden de omgeving van dit pleintje. We bemerkten de Secretarishoeve uit 1645, de voormalige woonplaats van de secretarissenfamilie van Elsacker. Tevens hadden we oog voor ’t Schalienhuis, lang geleden een brouwerij herberg. Na deze bezienswaardigheden verlieten we het plein naar rechts via de Dijkweg om aldus de dorpskern te verlaten. Korte tijd nadien bevonden we ons opnieuw tussen weiden en akkers. Ongeveer 1 km verderop, draaiden we links een kronkelend baantje op, om nadien net voor de brug over de Kleine Aa de links gelegen Bosweg op te gaan. Langs rietkragen slingerde de weg verder, tot we aankwamen ter hoogte van de drukke Wuustwezelseweg. Over korte afstand volgden we de weg naar links, om aan de overzijde de Donkweg in te gaan ter hoogte van een bushalte.

Deze Donkweg steeds maar volgend, arriveerden we ter hoogte van de kruising bij fietsknooppunt 93, tevens de plaats alwaar we opnieuw de wit-rode markeringen aantroffen van de GR5. Dit traject volgend, ging het richting Bredabaan, de N1 Antwerpen-Breda. Aan de overzijde wandelden we verder in de Lage Weidenstraat, om ter hoogte van een hoge elektriciteitscabine linksaf te gaan. We bevonden ons hier op het parcours van een plaatselijke wandelroute, met name het Landbouwleerpad van de Landelijke gilden. Ter hoogte van enkele boerderijen troffen we dan ook infoborden aan betreffende het leven op een boerderij op de dag van vandaag. We vorderden gestaag verder richting volgend kruispunt, om daar rechts de Heistraat aan te treffen. Aan het kruispunt konden we even een blik werpen op een beschermd monument, de Napoleonshoeve. We zetten onze tocht verder in de Heistraat tot aan het fietsknooppunt 03, om dan links te gaan via Tolberg. Nog altijd het traject van de GR5 volgend, kwamen we wat verder aan ter hoogte van de Mastendreef. Na de doortocht in deze mooie en lange dreef, eindigde deze ter hoogte van de Kalmthoutsesteenweg.. Het was tevens de plaats waar we afscheid namen van de GR5.

Over zowat 400 m volgden we dan deze drukke steenweg naar links, om het gehucht Sterbos te bereiken. Aldaar draaiden we linksaf een klein straatje in, Molenbergen, om wat verder links een bospad in te gaan. We konden nu een tijdje genieten van een leuke passage door een stukje bos, van tijd vergelijkbaar met een crossparcours. Maar ook aan aangename zaken komt vroegtijdig een einde toen we de straat Heiakker rechts dienden te kiezen. Via nadien de Hagelkruisakker kwamen we opnieuw aan de drukke Bredabaan. Aan de overzijde troffen we een kerkpad aan dat ons liet aankomen op de erachter gelegen parking Sint-Godelieve. Recht voor ons bevond zich de kerk van Wuustwezel, alwaar we rechtsaf gingen. Aan het Cultureel Centrum bevonden we ons opnieuw op het traject van de GR5. We staken het plein over om aan het parochiecentrum links te gaan en even verder de Dorpsstraat aan te treffen en tevens de parking aan de Gasthuishoeve, plaats van vertrek vroeger op de dag. Op die manier eindigde onze wandeltocht in Wuustwezel.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten