maandag 25 mei 2020

250: Kuttekoven, Zaterdag 28 april 2012, 12,4 km. (4974,839 km.)



Een wandeltocht, waarvan we het parcours hadden gevonden via internet en dat ideaal was om te volgen. Het relaas werd geschreven op zondag.

“Gisteren trokken we nogmaals de wandelschoenen aan en ging het richting Limburgs Haspengouw. We hadden gekozen voor een wandeling met vertrek aan het kasteel van Rullingen in het kleine dorpje Kuttekoven. We vonden vrij gemakkelijk een plekje om de auto achter te laten, op de parking van het kasteeldomein, vertrekplaats van deze tocht tussen de bloesems van de fruitbomen. Ook al waren we even voorheen ten huize vertrokken onder een loodzware hemel en voorzien van de noodzakelijke regenbuien, even voorbij Brussel klaarde de hemel enigszins op en naarmate we de startplaats van de wandeling naderden, brak de zon doorheen het wolkendek. We konden dan ook de wandeling aanvatten onder een blakende zon en bij een aangename temperatuur van zowat 22°. Een schril contrast met de weersomstandigheden thuis. We begonnen dan ook aan deze wandeling ter hoogte van de parking van het kasteel van Rullingen.

We volgden de openbare weg, richting dorpskern van Berlingen, waarvan we reeds de kerktoren konden waarnemen in de verte. We overschreden dan ook vrij vlug voor de eerste maal de Herk, een zijrivier van de Demer. Op die manier volgden we een gedeelte van het traject van een plaatselijke fietsroute ‘De Bokkenrijders achterna’ en bevonden we ons reeds op het grondgebied van Berlingen, een deelgemeente van Wellen. Bijna op hetzelfde moment bemerkten we de aanduidingen dat we ons bevonden op de Haspengouw route 1 en 2, een omloop bestemd voor autoverkeer. Links zagen we de kerk, die zich als het ware bevond tussen de aanpalende weilanden. In de dorpskom aangekomen lieten we de Sint-Agathakerk links en sloegen we rechtsaf de Muggestraat in en volgden we even verderop de Langestraat op de N777. Ter hoogte van het huis met nummer 21, ging het linksaf een onverharde landweg in en zo kwamen we een eerste keer terecht tussen de fruitbomen in bloei.

Een unieke kans om enkele prachtige vergezichten op foto vast te leggen. Het pad slingerde zich tussen de uitgestrekte boomgaarden en af en toe trokken we door een gedeelte holle weg. Gekomen aan de noordelijke grens van de fruitplantage, ging het via een betonnen dwarsweg linksaf. Op de weg kwamen we langsheen een Haspengouwse vierkantshoeve (Canadawinning), waar we een beetje uitleg kregen over het ontstaan van de hoeve. Verderop bevond zich de 17de eeuwse kluiskapel van Oetersloven. Een bezoekje binnen mocht niet ontbreken en zo kwamen we tot de ontdekking van het bestaan van een kaarsenautomaat. Ter hoogte van de kapel namen we alweer een onverharde weg links, om op die manier opnieuw af te dalen naar de N777. We trokken alweer tussen de mooie bloesems van de fruitbomen. Jammer genoeg waren reeds enkele boomgaarden ontdaan van deze kleurrijke pracht, omwille van de slechte weersomstandigheden van de afgelopen dagen. Toch konden we nog voldoende indrukken opdoen om niet meer te vergeten.

Na een geleidelijke afdaling naar de N777, bereikten we deze openbare weg en volgden die over korte afstand naar rechts, tot aan de verder gelegen Bronstraat. De kronkelende Bronstraat volgend, staken we achtereenvolgens de Golmeerzouwbeek en vervolgens opnieuw de Herk over. Wat verderop bereikten we een knooppunt van het Haspengouws fietsnetwerk en konden we aan een picknicktafel even denken aan de inwendige mens. Na dit kort oponthoud trokken we verder doorheen een voormalige spoorwegbedding, voor de gelegenheid voorzien van enkele kunstwerken, welke er tijdelijk stonden opgesteld. Eenmaal gekomen aan het einde van de vroegere bedding van het zogeheten fruitspoor, bereikten we de kleine woonkern van Kuttekoven en konden er even pauzeren op het terras van ‘Taverne De Klee’. Het was er in elk geval even zalig verpozen in open lucht bij een lekkere kop koffie. Er bevonden zich trouwens nog tal van andere wandelaars in de zaak, vermits er een plaatselijke georganiseerde wandeltocht doorging. Zij volgden echter een ander traject doorheen de omgeving. Na de heerlijke koffie wandelden we verder tot aan de Mariakapel die zich even verderop bevond ter hoogte van een kruispunt.

Binnenin konden we zowaar een Mariagrot bewonderen. Hier bevonden we ons heel even op de Bloesem route, doch zoals de naam van de taverne al deed vermoeden, dienden we nu de licht hellende Kleestraat te volgen, richting een 17de eeuwse kwadraathoeve. Rustig verder wandelend passeerden we vervolgens het kasteel De Klee. Ondertussen konden we enkel en alleen maar genieten van het licht hellende landschap, de prachtige vergezichten en natuurlijk het kleurige spektakel van de boomgaarden. Even voorbij het kasteel De Klee, bereikten we de drukke verkeersweg N754. Hier dienden we over korte afstand naar links deze drukke weg te volgen, richting grens met Herten, alweer een deelgemeente van Wellen. Wat verderop, eenmaal op het grondgebied van Herten, namen we een links gelegen onverharde weg, om opnieuw te verdwijnen tussen de bloeiende boomgaarden. Eenmaal de overkant van de plantages bereikt, ging het linksaf op een geasfalteerde dwarsweg. We wandelden nu over een kronkelend weggetje, tussen afwisselend fruitbomen en aardbeienvelden.

Dat Limburg ook een fietsparadijs is, dat konden we onderweg meermaals ervaren: schuilplaatsen, picknicktafels en voldoende informatie met betrekking tot routes en knooppunten. Zo naderden we stilaan terug het kasteeldomein van Rullingen en kwam een einde aan deze prachtige wandeling. We trokken over de Rullingenbeek, voorbij de parking van het kasteeldomein en namen een laatste koffiepauze in het Jachthuis, behorende tot het domein. Als afsluiter kreeg de wandeling nog een toemaatje, door een korte tocht over het kasteeldomein. Uiteindelijk, op het einde van de tocht, hadden we 12,4 km afgelegd, zoals de wandel-gps aangaf. De informatie voor deze wandeling werd bekomen via internet, uit ’60 Dagjes uit in België. De mooiste fiets-, wandel-, motor- en autoroutes’, uitgegeven door Lannoo in samenwerking met Pasar.”

We sluiten af met een blik in de respectievelijke wandelboekjes, vermits ook daarin enkele eerste indrukken werden neergeschreven. ‘K: Kuttekoven. Haspengouw in bloei. Wandeling Pasar. J: Kuttekoven. De mooie streek van Haspengouw in bloei. Een wandeling tussen fruitbomen en akkers. Tocht in samenwerking met Pasar.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten