dinsdag 5 mei 2020

206: Prosperpolder, Zondag 14 november 2010, 21,8 km. (4165,848 km.)



Deze tocht werd niet aangekondigd in de wandelgids Marching, doch via andere bronnen vernamen we de noodzakelijke informatie. Na afloop schreven we nog dezelfde avond het relaas inzake onze belevenissen onderweg, omstreeks 21:08 uur.

“Toen we deze ochtend omstreeks 06:15 uur ontwaakten, viel het water nog met bakken uit de hemel. Het zag er niet rooskleurig uit, om in die omstandigheden de wandelschoenen aan te trekken, maar we waagden het er toch maar op. We trokken dan ook voor dag en dauw richting Prosperpolder (Kieldrecht). Aldaar werd immers in het kader van Vlaanderen Wandelt, een tocht georganiseerd door de WSV Sportraad Beveren en Bloso. Alhoewel deze wandeling niet werd aangekondigd in Marching, hadden we recent toch ter zake een flyer gevonden die ons alvast een idee gaf, wat ons te wachten stond. Een unieke en prachtige herfstwandeling doorheen de polders en langs het Verdronken Land van Saeftinghe en kerncentrale afhankelijk van de gekozen afstand. We zouden in elk geval onderweg iets te zien krijgen en dat is zoveel beter dan een tocht doorheen een aantal woonwijken, waar sommige wandelclubs een patent op hebben genomen. Onze gps leidde ons deze ochtend dan ook naar het Jeugdcentrum van Prosperpolder. Bij aankomst vonden we vlot parkeerplaats ter hoogte van de kerk en konden weinig later terecht in de ruime startzaal.

We werden in elk geval vriendelijk onthaald en kregen koffie besteld aan tafel! Er waren nog enkele moedigen aanwezig die evenals wijzelf de regen trotseerden. Een duidelijk plannetje gaf aan hoe het traject verliep en was het duidelijk dat we de langste afstand dienden te kiezen, wilden we alles zien onderweg. Er kon trouwens worden gekozen uit vier verschillende afstanden, met name 6, 12, 18 of 24 km. We opteerden voor de gehele wandeling, met een werkelijke lengte volgens de inrichters van 21,8 km. Na het nuttigen van onze ontbijtkoek en een lekkere koffie, trokken we onze regenoutfit aan en trokken op pad. We verlieten het Jeugdcentrum en sloegen linksaf. Met een laatste blik op de enorme koeltorens van de kerncentrale, wandelden we in de andere richting, weg van de plaatselijke kerk. We volgden op die manier een stukje van de Polderland route, een fietstraject van 48 km. Aan het eerstvolgende t-kruispunt ging het voor alle afstanden naar links. We namen hier afscheid van de reeds vermelde route en begaven ons vervolgens op de Doel Ecofietsroute, een traject van 34 km. Voor ons openbaarde zich een kaarsrechte polderweg van een ongelooflijke lengte. We dienden dus zeker geen angst te hebben hier verkeerd te wandelen.

Links en rechts van de weg konden we al heel vlug de schade bemerken, welke was veroorzaakt door de regen van de voorbije dagen en uren. Ondergelopen akkers en weilanden en hier en daar een moedige boer, bezig met schop of spade om het water een beetje weg te laten vloeien. Overstroomde beken en grachten die hun water niet kwijt konden. Enkele eenzame koeien, tot kniehoogte in de modder aan een druipend natte voederbak. De trend voor de wandeling was gezet, het zou een natte bedoening worden. Een eindje verder op deze polderweg, bemerkten we andere straatnaamborden en stelden we vast dat we ons reeds op Nederlands grondgebied bevonden. Een eerste splitsing op deze kaarsrechte weg, liet de wandelaars aan de 6 en 12 km een rechts gelegen weg opgaan. Op de achtergrond zagen we de centrale steeds verder weg verdwijnen in een gordijn van regen. Af en toe zag de lucht er zelfs heel dreigend uit. Een paar kilometer verder, kregen we even een verandering van richting, waar we opnieuw een exemplaar zagen opduiken van een kaarsrechte landelijke polderweg.

We wandelden langsheen enkele typische Hollandse boerderijen en een enkele fruitteler. Gekomen aan de Zeedijk van de Prosperpolder, scheidden zich ook de wandelaars van de 18 km naar rechts af. Wijzelf hielden links aan. Toen we ons korte tijd nadien op een hoger gelegen plaats bevonden, zagen we de weg zich verder zetten naar links, tot aan een eindeloos in de verte gelegen boerderij. We sloegen dan ook maar deze weg in en wandelden er vrijwel alleen. Geen voorliggers, geen achterkomers, alleen het ondergelopen polderlandschap en het lawaai van overvliegende ganzen. Zalig op die manier te kunnen genieten van het landschap en de omgeving. Onderweg zagen we op diverse plaatsen het afgrazen van de polderdijken door schapen. We vervolgden onze wandeling, langs steeds maar meer onder water staande landerijen. Een kruispuntje, heel in de verte zichtbaar, werd geruime tijd later gedwarst en weer ging het rechttoe, rechtaan. Rechts in de verte was een parallel gelegen dijk zichtbaar, waarvan we het verloop reeds geruime tijd volgden. Uiteindelijk bereikten we tenslotte een volgend kruispunt en hier ging het rechtsaf, richting Verdronken Land van Saeftinghe.

We bevonden ons hier op het grondgebied van Emmadorp, alhoewel het bord met de naam van de gemeente spoorloos was verdwenen. We wandelden even door een stukje bewoonde wereld, om even verder, na 6,2 km een eerste controlepost aan te treffen. Deze was echter vrijblijvend te nemen en bevond zich in het café Het Verdronken Land. We genoten er alvast van een heerlijke kop koffie en gaven onze ogen meer dan de kost. We waanden ons in een klein museum. Het moet ontzettend veel moeite hebben gekost, het café te maken tot wat het op de dag van vandaag is. Het lijkt of de tijd hier heeft stil gestaan. Jammer genoeg dienden we vroeger dan we zelf zouden willen, de tocht verder te zetten. Bij het verlaten van het café, mondde de straat wat verder uit op de dijk. We dienden hier rechts aan te houden en hadden er de volgende keuze: ofwel de polderweg volgen naast de dijk gelegen, ofwel bovenop de dijk zelf de wandeling vervolgen. Aangezien we toch een beetje natuurgezind zijn, opteerden we voor de tweede oplossing.

We stapten via een hekje de dijk op en kregen meteen links een zicht op het befaamde Verdronken Land van Saeftinghe. Een enorm uitgestrekt natuurgebied, vol met kleine waterloopjes, ontelbare soorten vogels, konijnen in de bermen, grassen in diverse schakeringen en heel in de verte de schepen op de Westerschelde, half verscholen omwille van de regen. Voor ons zagen we een begroeide dijk, waarvan het einde niet meteen zichtbaar was. Vol goede moed stapten we dan ook door het natte, af en toe hoge gras. Hier en daar was de dijk minder goed begaanbaar, alweer omwille van de overvloedig gevallen regen. Van op dit hoger gelegen wandelgebied, konden we langs beide kanten het landschap overzien. Kilometers ver kon je hier je blik zijn gading laten vinden. Onderwijl vorderden we gestaag verder op deze metershoge groene berm. Enkele skeletten van opgevreten konijnen passeerden de revue. Ondertussen naderden stilaan de koeltorens van de kerncentrale en het was stilaan duidelijk dat de wandeling nu deze richting uitging.

Even indrukwekkend waren de grote scharen vogels, welke opstegen vanuit dit Verdronken Land en onder luid gekrijs, deze of gindse windrichting uitkozen. Uiteindelijk naderden we het einde van deze prachtige dijk en dienden via een klein wegje, even naar beneden te gaan en daar opnieuw een polderwegje te volgen. Ditmaal kronkelde de weg zich langsheen enkele bomenrijen, tot we even verder, na een stukje wandelweg van 3,6 km te hebben afgelegd, een volgende controlepost bereikten. Deze controle (volleybal) bevond zich ter hoogte van het kruispunt van de Emmaweg en de Lignestraat. Enkele opgestelde tenten gaven toch een beetje beschutting tegen de regen en we konden er terecht voor een jeneverke, maar ook warme dranken. We versterkten even de inwendige mens en namen even de tijd om tot rust te komen. Even later begaven we ons terug op weg en volgden opnieuw een oneindig lange polderweg, langs weerszijden geflankeerd door enorm hoge bomen. Aan het andere einde bevond zich een splitsing, waar de wandelaars aan de 6 km, zich naar rechts begaven. De andere afstanden gingen linksaf en volgden een lange weg, richting verder gelegen dijk.

Gekomen aan deze hindernis, ging het noodgedwongen rechtsaf en wandelden we parallel met de dijk. In de verte maakte de weg een bocht naar rechts. Boven de erachter gelegen dijk, zagen we reeds tal van zeeschepen voorbij varen, waarbij we weliswaar enkel de schouw van het schip te zien kregen. We volgden verder het verloop van de dijk naar rechts en zagen nu in de verte de kerncentrale opdoemen. Even later bereikten we een hoger gelegen punt en kregen zicht op de Westerschelde en het scheepvaartverkeer. Een klein monument ter herinnering aan de dijkverzwaringen, na de watersnood van 1953, stemde even tot nadenken over de kracht van het water. We wandelden verder en bemerkten links een grenspaal, zo kwamen we opnieuw op Belgisch grondgebied terecht. Links, aan de overzijde van de Schelde kregen we zicht op de hijskranen van de aldaar gevestigde zware industrie. Ondertussen begon het alweer hevig te regenen, waardoor de koeltorens stilaan aan het zicht werden onttrokken. We bereikten een verharde dijk en een waarschuwingsbord gaf aan, dat de dijk diende te worden gevolgd tot aan de controle.

Rechts, lager gelegen bevond zich een werf waar aan zandophoping werd gedaan. Enorme buizen, lagen er als een spinnenweb op de begane grond. De dijk volgend, bereikten we even verder, quasi aan de voet van de centrale een derde controlepost, ditmaal verzorgd door de plaatselijke scouts. Ook nu konden we terecht in enkele tenten om even te verpozen en te genieten van een koffie die deed denken aan onze jaren bij de jeugdbeweging. We hadden alweer een stukje wandeltraject van 5,8 km afgelegd. Restte ons nog 6,2 km tot aan de startzaal. Kort na de controle, splitsten zich de wandelaars van de 12 km naar rechts af. De anderen, deelnemers aan de 18 of 24 km, vervolgden hun weg, richting centrale van Doel. Terwijl we de dijk erheen verder volgden, wandelden we langsheen de Doelpolder Noord en de Brakke Kreek, rechts van de dijk en de Paardenschor, links ervan gelegen. We wandelden verder tot bijna aan de voet van de centrale, waarna we noodgedwongen rechts de dijk dienden te verlaten. Via een stuk van de Polderland route, een fietsomloop van 48 km, kwamen we terug op een lager gelegen polderweg terecht.

We volgden nu de contouren van het terrein waarop de centrale zich bevond en kregen zo dit complex vanuit vrijwel alle hoeken te zien. De tocht leidde ons vervolgens langsheen de hoofdtoegang, waarna we terug richting binnenland kozen. We gingen onder tal van hoogspanningsmasten door en volgden dan de openbare weg, richting Kieldrecht. Onderweg troffen we nog enkele aanwijzingen inzake de Minder hinderroute. Uiteindelijk zouden we stilaan terug gaan in de richting van de startplaats en dat via enkele elkaar opvolgende polderbaantjes. Ook nu vrijwel hetzelfde beeld, ondergelopen akkers en weilanden. Een nieuwe passage langsheen de Doelpolder Noord en de Brakke Kreek, ditmaal langs een andere route, gaf alweer een ander beeld aangaande dit natuurgebied. Onderweg bemerkten we dan ook tal van leegstaande en verkrotte woningen, van hen die noodgedwongen hun have en goed hadden moeten verlaten.

Aansluitend op de Brakke Kreek, kwamen we tenslotte terecht op de Zoetenberm, een dijk voorzien van kasseien, waar we voor het eerst van de dag de aanwakkerende wind van voren konden voelen. Dat maakte het laatste stukje er niet eenvoudiger op. Gelukkig draaiden we wat verder rechts weg van de dijk en konden via een lager gelegen weg, stilaan de kerk van de Prosperpolder zien naderen. Alvorens we de laatste rechte lijn aanvatten naar de aankomst, konden we nog even terecht in de infokeet. Daar werden we vooreerst voorzien van een kopje koffie, kregen een woordje uitleg aangaande de werken in de streek, konden aan de hand van een korte film wat meer vernemen over het Hedwige Prosperproject en het Sigmaplan. Met een kleurrijke brochure en wat kennis erbij, konden we even later op weg naar de eindcontrole. Korte tijd later bereikten we opnieuw het Jeugdcentrum en konden alvast terugkijken op een leerrijke en vooral andere wandeling. Meer dan tevreden keerden we dan ook nadien terug huiswaarts. Ondanks de minder gunstige weersomstandigheden en daardoor de minder talrijke opkomst, toch een pluim voor de inrichters van de tocht van vandaag. Zij die er niet bij waren hadden ditmaal wellicht ongelijk.”

We sluiten stilaan dit wandelverhaal af met een blik in de respectieve wandelboekjes. Ook daarin werden enkele eerste indrukken nagelaten. ‘K: Prosperpolder. Deels over de Nederlandse grens via Emmadorp. Verdronken Land van Saeftinghe en Doel! Mooi! Veel regen! J: Wandeling met vertrek in Prosperpolder en verder naar het Nederlandse Emmadorp. Een kijk op het zo gekende Verdronken Land van Saeftinghe en tot slot langs de kerncentrale van Doel. Een mooie, maar weliswaar natte wandeling.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten