zondag 26 april 2020

174: Gijzenzele, Zaterdag 12 juni 2010, 13 km. (3473,528 km.)



Ditmaal geen georganiseerde wandeling, vermits we een plaatselijk uitgestippeld wandelpad hebben gevolgd. Na afloop daarvan, schreven we nog diezelfde namiddag een kort verhaal, met betrekking tot de belevenissen onderweg, omstreeks 16:13 uur.

“Vandaag stond er eens geen georganiseerde wandeling op het programma, aangezien we beroepshalve wachtdienst hadden. Vandaar dat we opteerden om niet ver van de thuisbasis, een uitgestippeld wandelpad te volgen. Bovendien diende de vrouw des huizes een paar nieuwe wandelschoenen uit te testen, vandaar een iets kortere wandeling als gewoonlijk. We kozen deze ochtend de kleine gemeente Gijzenzele (Oosterzele) als startplaats van onze wandeltocht. Aldaar gaat op het Sint-Bavoplein de Bunker Wandelroute van start, over een afstand van 13 km. Volgens de informatie, aangegeven op de startplaats, verloopt deze route over het glooiend landschap tussen Gijzenzele en Moortsele en gaat langs tal van bunkers, welke werden gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw. We vonden gemakkelijk een parkeerplaats op het Sint-Bavoplein en konden op weg.

We volgden de Kerkstraat, welke ons uiteraard leidde langsheen de plaatselijke kerk, alsook begraafplaats. Daar hielden we even halt om het graf te gaan bekijken van een gesneuvelde uit de Eerste wereldoorlog. Ter hoogte van de kerk werd een monument opgericht ter ere van de plaatselijke gesneuvelden tijdens de maand mei 1940. Tevens wordt er melding gemaakt van het graf van Lt. Reid, welke is te vinden vooraan op de begraafplaats. Aan de ingang van de begraafplaats treft men tevens de Roepsteen van de sjampetter aan, welke werd ingehuldigd op 25 mei 2008. We volgden verder de Kerkstraat om de eerste kerkwegel links op te gaan. Dit betegeld pad bracht ons voor het eerst tussen de open velden, alwaar de graangewassen reeds volop in groei zijn. Het paadje veranderde algauw in een begroeide wegel, waar we onze weg dienden te zoeken tussen het opgeschoten gras. We volgden aldaar in tegengestelde richting de Slagveldwandeling, uitgaande van het Gijzels Genootschap van de Kerkuil.

In de verte konden we reeds de windturbines waarnemen, welke zich bevinden langsheen de E40. Het paadje deed ons de rechts gelegen Gijzenzelestraat nemen en even later de links gelegen Hoogstraat. Een wegel rechts van de weg, deed ons opnieuw tussen de velden doorwandelen. We stapten verder via de Schoolstraat en de Langestraat, waarna we voor de tweede keer een tegelpad aantroffen links van de weg. Enkele bebloemde heuveltjes deden ons kennis maken met de eerste bunker op weg. Het exemplaar dat we te zien kregen was op het dak zelfs voorzien van enkele tuinzetels, een ideale plek om te zonnen, zoals we konden vaststellen. We zetten onze weg verder via deze gemakkelijk te bewandelen paden, om even later de achterzijde te bereiken van de kerk van Gijzenzele. Jammer genoeg konden we de kerk zelf niet bezoeken wegens gesloten. We volgden noodgedwongen het tegelpad, tot we de Brielstraat bereikten. Aldaar ging het naar rechts en troffen we bezijden de weg de bordjes aan van de Fiets- en wandelroute Loeren bij de Boeren.

De Bunkerroute leidde ons langsheen het terrein van de plaatselijke voetbalclub Voorwaarts Gijzenzele, tot we een links gelegen kapelletje aantroffen. Aldaar ging het linksaf, waarbij we de Brielstraat verder volgden, om de eerste hoeve aan te treffen, deel uitmakend van de zojuist vermelde route. De niet te tellen hoeveelheid geiten van de Vierhoekshoeve trok al vlug onze aandacht, alsook de er tegenover gelegen Hoevewinkel Bella Boe. We wandelden langs de Sint-Lievensstraat om opnieuw een rechts gelegen veldweg te kiezen. Deze onverharde weg leek ons recent aangelegd te zijn en veranderde even verder in een smallere wegel, welke ons deed uitkomen ter hoogte van een schuin opgesteld hekje. We betraden een stukje weiland, om nadien een tweede hekje aan te treffen. Dit gaf uitzicht op een smal aarden pad, aangelegd tussen de gewassen. We volgden dit pad tot aan de openbare weg. We staken deze weg over, om aan de overzijde verder het pad tussen de landerijen te volgen. Ook hier bemerkten we rechts in de verte een andere bunker, welke stond opgesteld ter hoogte van een klein bosgebied.

Het pad dat we volgden kronkelde enigszins heen en weer, tot aan een kleine landelijke weg, welke we links dienden te volgen. Aldaar namen we even een kleine pauze om een hapje te eten en even te genieten van het zonnetje, waarnaar reeds zolang werd uitgekeken. Na deze onderbreking volgden we over korte afstand de landelijke weg tot aan een rechts gelegen veldwegel. Deze werd gevolgd tot de openbare weg, welke ook werd gedwarst om het onverharde pad verder te volgen. Een haakse bocht naar links deed ons een grindpad opgaan langsheen een boomgaard. Ook hier konden we links in de verte enkele bunkers waarnemen tussen de velden. Een Y-splitsing op het traject, deed ons rechts aanhouden, waarbij we de eenzame boom op de kruising al vlug achter ons lieten. De aarden weg werd verder gevolgd tot we de Hoek Ter Hulst bereikten. Deze openbare weg werd vanaf nu naar links gevolgd, waarbij we ons bevonden op de Rodeland Route 1 (een fietstraject van 48 km).

Op het volgende kruispunt volgden we de rechts gelegen Schellartweg en troffen daar de Rodeland Route 2 aan, eveneens een fietstraject van 48 km. Deze in slechte staat verkerende weg, wordt luidens opschrift op de rijbaan, vanaf 14 juni voor alle verkeer afgesloten. We konden enkel vaststellen dat herstelling inderdaad dringend noodzakelijk is. Een hoger gelegen wegeltje rechts van de weg, werd even later gevolgd. Hier kronkelde het paadje links en rechts tussen de velden, waarbij we een blik kregen op de lager gelegen huizen en boerderijen. Tussen het hoog opgeschoten gras konden we nog net het paadje volgen, tot we opnieuw een kleine landelijke weg aantroffen. Via enkele trapjes ging het naar beneden en naar links tot aan de spoorweg. Juist voorbij de spoorweg, troffen we een kleine kabbelende beek aan, waar we de openbare weg dienden te verlaten om links het verloop van deze waterloop te volgen. Een hekje bracht ons vooreerst tot op het pad langsheen de waterloop, waarna we terecht kwamen op een weide, tussen de loslopende koeien. Enkele vlaaien van formaat dienden te worden ontweken, waarna we het verloop van de beek volgden tot in het nabijgelegen bosje.

Tal van kleine bruggetjes situeerden zich op het wandelpad alsook enkele met hout versterkte passages, teneinde bij slechte weersomstandigheden het pad toch nog toegankelijk te maken. Ook hier troffen we een hoger gelegen bunker aan, verscholen tussen het kreupelhout. Het pad slingerde zich verder doorheen het kleine bosje, om uiteindelijk te eindigen in de Beekstraat. We zagen aldaar dadelijk de agglomeratieborden van Moortsele. We volgden de Beekstraat verder naar links, waarbij we onmiddellijk werden gestopt ter hoogte van de spoorweg. De slagbomen gingen omlaag en zo konden we de stoptreinen tussen Gent en Zottegem aanschouwen. Juist over de spoorweg, volgden we over korte afstand opnieuw de Schellartweg en even verder een links gesitueerde veldweg. Hier ging het even stevig de hoogte in en voelden we meteen dat we te maken hadden met een glooiend landschap. Het pad werd smaller tot wanneer er amper nog een greppel restte. Ook hier dienden we nog wat aan hoogte te winnen, tot we aan het einde van het pad terug de open velden hadden bereikt.

Een iets breder pad leidde ons tussen graangewassen, in de richting van een manege. Aldaar bereikten we terug de Hoek ter Hulst en volgden deze rustige landelijke weg naar rechts. Daar kregen we een drietal bunkers in zicht welke zich even verder van de openbare weg bevonden. Op deze landelijke weg, troffen we een muurtje aan ter hoogte van een sloot en hier namen we nog even een kleine pauze om een hapje te eten. Enkele grazende paarden langsheen de weg, onderbraken even hun bezigheid om twee wandelaars te aanschouwen. We zetten nadien onze tocht verder doorheen de Hoek ter Hulst en volgden daarbij het verloop van deze weg, vooreerst verhard, vervolgens onverhard. Links en rechts van het traject konden we voor het laatst een serie bunkers bekijken. Het verloop van deze onverharde weg bracht ons tot aan de boomgaard welke we eerder op de dag reeds hadden bemerkt. Ditmaal volgden we het pad in tegenovergestelde richting, om even verder, bij het bereiken van de openbare weg, elke aanduiding van de route te moeten missen.

Om de een of andere reden ontbrak hier een aanduiding welke de te volgen weg was, zodat we noodgedwongen dienden op eigen oriëntatie terug te keren naar de plaats van vertrek. Gelukkig zijn we niet aan onze eerste wandeling toe en konden we via de nabij gelegen Geraardsbergesteenweg, heel vlug de weg vinden naar het centrum van Gijzenzele. Korte tijd later bereikten we het Sint-Bavoplein. De wandelroute welke we vandaag hebben gevolgd is over het algemeen goed begaanbaar en duidelijk gemarkeerd. De aangegeven afstand komt overeen met het aantal afgelegde kilometers. Volledigheidshalve hebben we de diensten van de Provincie in kennis gesteld met betrekking tot het ontbreken van bewegwijzering op het einde van de route. Alhoewel dit niet het soort wandelingen zijn, waaraan we gewoonlijk deelnemen, kunnen we toch terugblikken op een aangename tocht doorheen een prachtig stukje natuur. Een tip alvast voor een zonnige namiddag...”

We sluiten ons verhaal voor vandaag stilaan af, met een blik in de wandelboekjes, waarin ook enkele eerste indrukken werden neergeschreven. ‘K: De bunkerroute in Gijzenzele. Rustig met zijn tweetjes. Ter hoogte van Hoek ter Hulst geen bewegwijzering meer. Verder wel in orde, maar een plannetje kopen was er niet bij. De bistro bleek gesloten. Redelijk zonnig maar te fris weer. Hilarisch was wijdbeens over een open riool midden de velden te moeten. Nieuwe schoenen zijn ingelopen. J: Bunker wandelroute van 13 km met vertrek in Gijzenzele. Tocht over het glooiend landschap van Gijzenzele en Moortsele. Onderweg tal van bunkers kunnen bemerken, gebouwd in de jaren ’30. De tocht gaat van start op het Sint-Bavoplein te Gijzenzele. Rustige en aangename tocht tijdens de wachtdienst.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten