maandag 9 maart 2020

024: Régusse, Vrijdag 19 september 2008, 14 km. (451,3 km.)



De derde tocht in de Provence, ditmaal met vertrek vanuit Régusse, gesitueerd op enkele kilometers van Aups. Het relaas van de tocht werd geschreven op zondag 19 oktober 2008 omstreeks 12:11 uur. Hierna dan ook de oorspronkelijke bespreking van de tocht, met een onverwachte afloop.

“Deze dag was er een wandeling gepland naar ‘La Colle‘. Die dag zal ons nog lang heugen, want door een aanwijzing die ontbrak, gingen we helemaal uit de richting. Met het gevolg dat we extra kilometers dienden te stappen. Men was daar het bos aan het kappen en eigenlijk kwamen we terug in Aups terecht. Vandaar waren we vertrokken naar Régusse en zodoende moesten er meer dan 14 km bij afgelegd worden om de auto op te halen. ‘La Colle‘ ligt op een hoogte van 932 meter, met een hoogteverschil van 430 meter. De tocht zou 04:30 uur inhouden maar natuurlijk deden wij er langer over. Die veertien km werden er voor maatje meer dan 28. Ikzelf nam op mijn eentje de afslag naar Aups, en hij ging terug vanwaar we gestart waren. Met de auto slechts een kwartiertje, te voet echter meer dan 1 ½ uur. We wandelden doorheen de vallei met beginpunt in Régusse. Dit dorp is bekend om zijn twee molens. Door de stilte van het bos en over zandwegen ging onze tocht. Grindpaden en uiteindelijk ferme rotsblokken.

Het ging steil, zo steil dat één van ons twee letterlijk even op handen en voeten mocht kruipen. Tja ik en mijn kleine gestalte, het is soms handig maar niet altijd. Toch liet deze tocht een indruk na. Hoog aan het kruisje dat er staat blies een ferme wind. Het was nodig om elkaar even vast te houden om een foto te maken. Zo niet was er zeker eentje gaan vliegen. Er werd ook besloten om onze picknick iets lager te genieten. Het uitzicht was er wonderbaarlijk. Zulk een panorama vind je enkel op zulke hoogtes. Ondanks onze kleine omleiding denk ik er nog vaak aan terug. Aan de geheimzinnigheid die spreekt uit de eeuwenoude stenen, aan de rust en het ongenaakbare. Honderden of meer deden het ons misschien voor, maar het is voor iedereen een belevenis op zich. De Provence heeft dat uitgesproken karakter in zijn typische kleuren, zijn verleden en heden. Het wordt er verwoord in dorpjes en gemeenten. Hoogtes en laagtes maar nergens voel je een echt dieptepunt. Enkel een verlangen om er ooit terug te keren.”

Na afloop van deze nogal ‘uitgelopen’ wandeltocht, vermeldden we enkele indrukken in onze wandelboekjes. Altijd leuk om naderhand deze eerste indrukken eens te herlezen. Hierna dan ook de originele versie ter zake: ‘K: Vertrokken vanuit Régusse, het molendorp, om tot de top van de Col te klimmen. Bij de afdaling ontbraken helaas de markeringen en kwamen wij uit in Aups door de verkeerde weg te volgen. 14 km extra om de auto op te halen. Hoogste punt 932 m. J: La Colle; tocht naar de top (932 m). Doorheen de vallei, met beginpunt in Régusse. Afdaling langs de verkeerde kant!! Extra 14 km naar het dorp Régusse.’

1 opmerking:

  1. Ik onthoud hier: het alleen terug keren en zeker 3 lifts gepresenteerd gekregen. Leuk om op terug te kijken. ♥

    BeantwoordenVerwijderen