zondag 8 maart 2020

023: Aups, Dinsdag 16 september 2008, 22 km. (437,3 km.)



Een schitterende wandeling, welke reeds dateert van 16 september 2008, toen we met vakantie waren in Aups, gelegen in de Provence. De belevenissen van die tocht werden dan in een wandelverslag gegoten op zaterdag 18 oktober 2008 omstreeks 16:59 uur.

“De wandeling die we deze dag zouden beleven, stond in de plaatselijke folder van de toeristische dienst aangekondigd als: ‘Chapelles Notre-Dame de Liesse et de Saint-Priest’. Volgens de routegegevens bedroeg deze wandeling 22 km, met een hoogteverschil van 700 m en een tijdsduur van 06:30 uur. Uiteraard zijn die tijden in functie van de geoefendheid van de wandelaars. Wijzelf vertrokken omstreeks half elf in de morgen en het zou uiteindelijk zeven uur 's avonds worden alvorens we onze verblijfplaats zouden bereiken. Dit was nu een typische wandeling in het gebergte met alles erop en eraan. Kleine asfaltweggetjes, grindpaden, boswegen, later steile stukken puinzone en het hoeft niet gezegd, geen meter vlak over de hele lijn. De wandeling ging deze keer van start ter hoogte van het ‘Maison de Ville’ en nadien steil bergop, het stadje uit via de grote poort. Aan de overzijde van de weg lag de ‘Chemin rural des Devenseaux’ en dat was de aanloop naar het bos.

Deze 1,5 km lange beklimming via een smalle asfaltweg was de opwarmer van de dag. Op het einde van deze weg ging het rechtdoor het bos in. Via ‘Le Chemin du vallon de la Grande Colle’, een soort brandweg, ging het steeds hoger door de bossen. Uiteindelijk bereikten we de eerste kapel (Notre-Dame de Liesse) op een hoogte van 996 m. Na een middagmaaltijd ter plaatse, ging het over de bergkam, naar de 3 km verder gelegen tweede kapel (Notre-Dame de Saint-Priest) op een hoogte van 1076 m. Dit stuk duurde enorm lang, gelet op het voortdurend op- en afwaarts gaan van het traject. Moe maar voldaan bereikten we dan ook deze tweede halte, helaas, een lege ruïne van een kapel. Moeite voor niets zou je zeggen, doch de uitgestrektheid van de valleien en het uitzicht daarboven waren het beslist waard. Na nog een pauze ging het dan terug bergaf in de richting van Aups. Dat dalen betekende uiteindelijk toch nog enkele uren stappen en dat na zo een inspannende dag. We waren dringend aan rust toe en gelukkig hoefden we die avond niet uit eten te gaan, vermits we konden genieten van een zalige ‘Table d'Hote’ ter plaatse.”

Ook onze wandelboekjes mochten we destijds niet vergeten. Hierna alvast enkele indrukken welke we kort na deze wandeling konden neerschrijven: ‘K: Wandeling over de bergkammen. Tot de top. Bekend om zijn twee kapellen, Notre-Dame de Liesse en Saint-Priest. Vrij zware en soms moeilijke tocht. Hoogste punt: 1076 m. J: Chapelles Notre-Dame de Liesse et de Saint-Priest. Lastige dagtocht met prachtige uitzichten. Een paradijs voor wandelaars...’

1 opmerking:

  1. Die kapel! we onthouden ons van commentaar maar wel met een brede glimlach ;-)

    BeantwoordenVerwijderen