zondag 5 april 2020

121: Jette, Zaterdag 24 oktober 2009, 22,7 km. (2386,473 km.)



Deze wandeling werd voorheen als volgt aangekondigd: ‘Zaterdag – Samedi 24/10/2009, 1090 Jette (Brussel Hoofdstad) – 27ème Marche, 7-12-20-30-42 km. Section Marche Police de Jette. Départ: Pavillon de Poelbos. Parcours boisés, dans parcs.’ Na afloop schreven we het relaas van de bezienswaardigheden onderweg, omstreeks 17:48 uur.

“Vandaag gingen we nog eens wandelen in de groene omgeving van Brussel. De Section Marche Police de Jette, richtte immers haar 27ème Marche in, welke kon worden aangevat in het Pavillon du Poelbos. Toen we te Jette aankwamen, was het nog donker en regende het lichtjes. Nog voor we de startzaal hadden bereikt hadden we reeds een ontmoeting met Patrick van beneluxwandelen. Wat later konden we ons inschrijven en kiezen uit een van de volgende afstanden: 7, 12, 20, 30 of 42 km. We kozen vandaag voor de 20 km, met een werkelijke afstand van 22,7 km. Na een hapje en een koffie was het ondertussen klaar geworden en konden we op weg. Het eerste gedeelte van de wandeling, dat verliep over een afstand van 5,2 km, leidde ons vooreerst doorheen het Gewestelijk Poelbos, waarin immers de Ecole Primaire Dieleghem was gelegen, plaats van inschrijving. Vervolgens ging het door een nieuw aangelegde woonwijk, waar elke straat of plein, werd vernoemd naar de één of andere filmlegende. Via een gemakkelijk te bewandelen wegje, ging het vervolgens naar het Gewestelijk Dielegembos.

Het ging op- en neerwaarts door tal van mooie dreven en over soms donkere bospaden. Overal troffen we vallende bladeren aan en kraakte het onder de voeten van de afgevallen eikels en noten. Een eerste groot GR-pad dat we volgden, werd later onderweg geïdentificeerd als GR BRU9. Bij het verlaten van dit bos, staken we de weg over, om aan de andere zijde het Koning Boudewijn Park in te gaan. Dit mooi aangelegde park bevond zich in de Molenbeekvallei. Onderweg wandelden we langs enkele watergebieden en troffen tal van kioskjes aan, het ene in een al wat betere staat dan het andere. Eens voorbij het park, wandelden we het grondgebied binnen van Ganshoren, alwaar we wat verder een eerste controle hadden in ‘De Rivieren’, een sportcomplex aldaar. Na deze korte onderbreking, vervolgden we onze weg, waarbij we opnieuw een gedeelte volgden van de reeds vernoemde GR. Een eindje verderop verlieten we de openbare weg en trokken door een stukje kreupelhoutbos, om vervolgens langsheen de spoorweg verder te wandelen. De Zeyproute in Ganshoren, leidde ons vervolgens opnieuw in de richting van het Koning Boudewijn Park, waar we de richting namen van de moerassen van Jette.

Ook hier onderweg alweer de vaststelling: veel groen, zelfs weiden met grazende koeien. Zoiets verwacht je niet dadelijk in de hoofdstad. Eens door dit gebied, werd het volgende bos bereikt, het Gewestelijk Laarbeekbos. Doorheen dit bos, wandelden we in de richting van de Grote Ring rond Brussel, om die wat verderop onderdoor te gaan. Af en toe bemerkten we tussen de bomen een stukje van de druk bereden ring, wat verderop zelfs de bekende Basiliek van Koekelberg. Nadat we onder de ring waren gegaan, troffen we een ander wandelpad aan, met name het Kruiskouter Wandelpad en dit bracht ons vervolgens op het grondgebied van Zellik (Asse). Heel even slechts bemerkten we enkele straatnaamborden van Zellik, vermits we enkele honderden meters verder reeds het gebied van Relegem hadden bereikt. We trokken nu tussen de open velden, via een licht glooiend terrein verder. Af en toe kregen we een windje van opzij en dienden we ons te beschermen tegen de regenval.

Tussen de omgeploegde akkers, ging het gestaag verder naar het centrum van Relegem, waar we een tweede controle hadden na 11,2 km in cafézaal De Groenvink. Tijd voor een hapje dus. De volgende controle zou al heel spoedig volgen, aangezien deze slechts 3,5 km verder was gelegen. We verlieten de bebouwde kom van Relegem en volgden het Dertien Bunders Wandelpad, dat ons opnieuw de woonstraten deed verlaten om die in te ruilen voor de open velden. De wind blies soms in het voordeel, maar evenzeer in het nadeel en dat was duidelijk voelbaar, wanneer het de hoogte inging. Dit wandelpad liep een tijdje over hetzelfde traject als de Gordelroute en opnieuw het Kruiskouter Wandelpad. Enkele smalle asfaltbaantjes, die je een eindje verder over de volgende helling zag verdwijnen, leidden ons naar de gemeente Kobbegem. Het ging een beetje zigzaggend over de heuveltjes, waarna we al vlug het centrum van deze kleine plaats bereikten. Daar hadden we een controle in een klein zaaltje, gelegen naast 't Ressorke.

Hier splitsten zich de 30 en 40 km wandelaars voor een bijkomend traject, om hier nadien nogmaals terug te keren. Wij namen genoegen met een glaasje fruitsap, om nadien het volgende stuk van de wandeling aan te vatten, een gedeelte van 4,5 km. Een lange rechte kasseiweg, liet ons Kobbegem verlaten en rechtdoor wandelen, naar het grondgebied van Hamme (Merchtem). Onderweg kregen we de reeds gekende routes voor de voeten geschoven, het Kruiskouter Wandelpad en natuurlijk een gedeelte van het GR-pad. Wat verderop veranderde de naam van het te volgen pad naar Dertien Bunders, dat we ook reeds kenden van voorheen. Stilaan trokken we opnieuw in de richting van de hoofdstad. Aan de richting welke aan het parcours werd gegeven, voelden we aan dat de cirkel bijna rond was en dat we langzaam maar zeker, richting Jette aan het gaan waren. Vooreerst echter, trokken we over het grondgebied van Wemmel. Daar hadden we nog een laatste controle in café De Nachtegaal, tegenover de kerk gelegen. Er restte ons nadien nog een stukje traject van 3,5 km om terug de eindstreep te bereiken.

Bij het verlaten van het dorp van Wemmel, volgden we vooreerst onze weg doorheen een stukje park, waar we omheen een grote vijver wandelden. Aan de andere zijde konden we een prachtig kasteel aantreffen. Nadien ging het verder via een drukkere weg en langsheen tal van grote winkelketens. Het liet ons raden dat het mooiste van de wandeling achter de rug lag en ons enkel nog een stuk druk bereden weg overbleef om richting aankomst te gaan. Het Laermans Wandelpad was een van de laatste rustige paden, die ons vervolgens terug onder de Grote Ring lieten doorwandelen. We bereikten wat verder opnieuw Jette en met het AZ in het zicht, was de eindmeet zo goed als bereikt. Na het afstempelen van onze wandelboekjes, konden we bemerken dat omstreeks 14 uur, reeds 476 wandelaars hadden deelgenomen aan de tocht van vandaag. We hebben eens te meer kunnen ervaren dat het prettig wandelen is in de omgeving van de hoofdstad en dat er telkens weer tot onze eigen verbazing, veel groen is aan te treffen en dat is toch hetgeen waarnaar je als wandelaar uitkijkt.”

Een blik in de wandelboekjes, sluit dit wandelrelaas inzake Jette af. ‘K: Wandeling ingericht door de politie van Jette. Park en bosgebieden. Ganshoren, Zellik, Rele- en Kobbegem. Veel niveauverschil. Moeilijke dag met rugpijn en regen. J: Wandeltocht ingericht door politie Jette. Doorheen enkele mooie parken en bosgebieden. Langs Ganshoren, Zellik en Kobbegem. Regenachtige dag, koud en winderig. Onderweg de gekende heuvels omheen Brussel, maar vooral het vele groen onderweg.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten