dinsdag 11 januari 2022

480: Schulen, Zaterdag 08 januari 2022, 11,985 km. (9655,571 km.)


 “Een kort relaas met betrekking tot een wandeling omheen het Schulensmeer en deels doorheen het Schulensbroek. Nadat we vooraf de verplaatsing hadden gemaakt per bus en trein, konden we aan de wandeling beginnen. Normaal gezien vangt de tocht omheen het Schulensmeer aan, ter hoogte van het bezoekerscentrum, en heeft een te wandelen afstand van ongeveer 10 km. Vermits we echter hadden gekozen om de verplaatsing te maken via het openbaar vervoer, ging onze tocht van start aan het station van Schulen en dit omstreeks 11:15 uur. Voorzien van een donkere hemel en een gevoelstemperatuur van net onder het vriespunt, beloofde het een koude winterse wandeling te worden. We verlieten bijgevolg het station van Schulen en kruisten de Stationsstraat om aan de overzijde een smal modderig paadje op te gaan, tussen de rechts gelegen spoorlijn en het Schulensbroek links. Af en toe het meest gangbare traject zoekend, bereikten we het uiteinde van het paadje op de Beckersvaart. Deze openbare weg, nog steeds evenwijdig met de spoorlijn leidde in de richting van de verhoogde dijk rond het Schulensmeer. Vrij vlug konden we via een veldweg naar links, de Beckersvaart verlaten en de dijk beklimmen. We begaven ons dan vervolgens op het modderige graspad verder in tegenwijzerzin. Wat verderop konden we via een wandelpoort de dijk verlaten en kwamen we opnieuw terecht op de Beckersvaart.

Na twee kort op elkaar volgende bochten, namen we afscheid van de openbare weg en sloegen linksaf, waarbij we een tijdje stapten langs een klein gedeelte van het rechts gelegen Schulensmeer. Een paar honderd meter verder konden we de beide gescheiden delen van het Schulensmeer oversteken via een deels ondergelopen weg. Gezien de baan volledig was ingenomen door het water, vanwege de hoogwaterstand, konden we nog net bezijden de weg, via een drassig gedeelte gras, de overkant bereiken. Nu nabij de waterlijn, voelden we pas voor het eerst de strakke en koude wind. Echter konden we het voorlopig nog droog houden. Eenmaal aan de overzijde van het water, draaiden we haaks linksaf op een breed onverhard pad, waar het voortdurend laveren was tussen de waterplassen. We stapten nu in nagenoeg rechte lijn langs het grootste gedeelte van het links gelegen Schulensmeer. Zowat halverwege het wateroppervlak gekomen, konden we omstreeks 12:25 uur even pauzeren in ’t Vloot, de cafetaria van het bezoekerscentrum van het Schulensmeer. Een tweetal kopjes koffie en een sanitaire stop later, konden we opnieuw op weg om de wandeling verder te zetten. Terwijl we echter genoten van een warm drankje, hadden we reeds bemerkt dat het licht begon te regenen.

Eenmaal terug in open lucht, was de wind in kracht al enigszins toegenomen en voelden we amper neerslag. We volgden verder de oever van het Schulensmeer om via een bocht omheen een klein haventje te wandelen, waar tal van kleine plezierbootjes waren gezonken, omwille van de hevige regenval tijdens de voorbije dagen. Voorbij het haventje trokken we doorheen een stukje bos, dichtbij de oever van het meer. Gezien de regen stilaan voelbaar werd, besloten we om ons te voorzien van een regenbroek, wat dan ook wat meer beschutting bood tegen de wind. Bijna gekomen aan het andere uiteinde van het Schulensmeer, boog het pad haaks af naar rechts en kwamen we terecht op de openbare weg, op het kruispunt van de Beekstraat en de Vinnehoekstraat, zowat op de grens met Linkhout. We troffen er een overdekte infohut aan, ideaal om even te schuilen voor regen en wind en ondertussen nog even te genieten van een broodje. Na deze korte wandelonderbreking stapten we verder linksaf in de Beekstraat, voorbij het uiteinde van het Schulensmeer. Op het einde van de weg, ging het nadien rechtdoor verder op de dijk omheen het meer, waar momenteel wordt gewerkt aan de heraanleg. Dus opnieuw een breed onverhard pad, met tal van waterplassen.

Ondertussen gingen we zowat tegen de wind in en werden voorzien van felle regen, bijna lijkend op smeltwater. Tot zowat op het einde van het Schulensmeer bewandelden we nu de verhoogde dijk, vooreerst via een breed nieuw aangelegd zanderig pad, later op het oudere gedeelte over een modderige grasstrook. Heel wat bochten later, kwamen we uit op het punt waar we aanvankelijk van start waren gegaan, toen we de dijk beklommen. Nu echter, omwille van de felle regen, was het te gevaarlijk om af te dalen, dus volgden we voor de tweede maal de dijk verder. Toen we nogmaals in de nabijheid kwamen van de openbare weg, de Beckersvaart, verlieten we ditmaal de dijk en draaiden haaks rechtsaf de openbare weg op. We stapten nu evenwijdig aan de spoorweg tot we opnieuw het smalle paadje konden betreden, richting station van Schulen. De onderkoeling nabij en vooral kletsnat, konden we in een overdekte wachtzaal van het station de regenkledij uitdoen en in afwachting van de komst van vervoer, nog een laatste broodje nuttigen. Uiteindelijk waren we toch uitgeregend na 11,985 km.”

1 opmerking:

  1. Wat ik hierbij niet makkelijk zal vergeten is de ijzige koude, geen rustplaatsje te vinden, geen schuilplaatsje, niets op deze lopende neuzen, rillende mensen-wandeling ;-)

    BeantwoordenVerwijderen