maandag 3 augustus 2020

324: Rollegem-Kapelle, Donderdag 25 december 2014, 13,55 km. (6591,31 km.)



“Het verhaal met betrekking tot een wandeling met start en aankomst te Rollegem-Kapelle. Deze wandeltocht wordt beschreven in een brochure uitgaande van Westtoer, met als titel ‘Oosthove Wandelroute’. Volgens deze info bedraagt de totale wandelafstand 13 km en gaat van start ter hoogte van de kerk in Rollegem-Kapelle. Na een verplaatsing per auto en een hapje vooraf ter plaatse, konden we even later van start gaan, voorzien van een winters zonnetje en een zo goed als blauwe hemel. We vertrokken ter hoogte van de kerk op het Sint-Jansplein, na vooraf de mooie kerststal aan de kerk te hebben bekeken. Het was immers Kerstmis vandaag. We staken de straat over om het smalle voetpad te volgen langs een beenhouwerij om zo terecht te komen in de Rotputwegel. Op het einde van deze straat ging het even rechts-links, waarna we via een voetwegel de Foncierestraat konden ingaan naar links. Zowat 300 m verder, ter hoogte van een T-kruispunt, ging onze tocht verder naar rechts in de Rollegemstraat.

Amper 100 m verder verlieten we de Rollegemstraat naar links, ter hoogte van de hoeve Vandermersch, dit via een onverharde Soldatenweg. Het werd dadelijk laveren tussen de waterplassen op deze veldweg tussen weiland en preivelden. We gingen voorbij de vijver palend aan de hoeve. Toen we even achterom keken, hadden we een prachtig en vooral zonnig zicht op de kerk van Rollegem-Kapelle. Op het einde van de Soldatenweg volgden we naar rechts de Sint-Eloois-Winkelstraat. Terwijl we deze straat volgden, troffen we onderweg de Wulfdambeek aan, welke ons een tijdje links van de weg vergezelde. Wat verder ging het voorbij de oudste hoeve van Ledegem, de Oosthove. We konden er dan ook even verpozen ter hoogte van een kapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand aan de inrijpoort. Voorbij de Oosthove namen we afscheid va de Wulfdambeek en stapten verder over de Sint-Elooi-Winkelstraat. We bevonden ons aldaar op een gedeelte van de Kapellekesroute van 38 km.

De Sint-Elooi-Winkelstraat leidde ons over het kruispunt ‘De Samenkomst’, waarna we de straat verlieten voorbij de sporthal, om links te gaan richting wijk De Kempkens en de Britse Militaire Begraafplaats. We hielden dan ook even halt teneinde deze serene rustplaats te bezoeken. Nadien zetten we onze tocht verder langs de begraafplaats om via een voetpad de Stationsstraat te betreden naar rechts. Zo kwamen we terecht op het Stationsplein om daar de richting links te kiezen. We konden er even het voormalige stationsgebouw bekijken, op de dag van vandaag een woonhuis. Net voor het voormalige station ging het verder naar links. Bijna onmiddellijk konden we rechts de vroegere spoorwegbedding aantreffen, welke momenteel dienst doet als fiets- en wandelpad, onder de benaming ‘De Kezelbergroute’. Over korte afstand ging het naar rechts over de oude spoorbedding tot we opnieuw de Stationsstraat konden bereiken. We volgden deze naar rechts.

Volgens de wandelbrochure zouden we ter hoogte van de Sint-Pieterstraat links dienen af te draaien om dan wat verder opnieuw de oude spoorbedding te volgen. We weken echter wat af van de voorgestelde route en volgden de Stationsstraat wat verder, voorbij de Sint-Pieterstraat om dan links de Kortwagenstraat in te gaan naar links. Derwijze wandelden we doorheen deze straat, langs een mooie bomenrij tot aan het kruispunt met de Soldatenstraat. Daar aangekomen volgden we opnieuw de geplande route, met andere woorden, even naar links troffen we opnieuw de voormalige spoorbedding aan, welke we ditmaal naar rechts betraden. Over zowat 1 km wandelden we nu langsheen deze oude bedding tot aan de Groene Jagerstraat, waar we definitief de bedding verlieten. De Groene Jagerstraat leidde ons over korte afstand via de Begijnestraat naar de Denderbellestraat. Ondertussen waren reeds heel wat kapelletjes aan het oog voorbij gegaan.

De Denderbellestraat mondde uit in de Rollegembosstraat, die we naar links inwandelden. We kwamen nadien terecht aan de ‘Driepikkel’, waar we naar links ons begaven in de Driepikkelstraat. Op het einde van de Driepikkelstraat kwamen we op een onverharde weg terecht, de Rennevoortstraat. Op de T-splitsing ging het nadien rechtsaf in de Rennevoortstraat om ongeveer 400 m verderop, rechts de Geuzemissestraat te verkiezen. Voorbij het kruispunt met de Roeselarestraat veranderde de straatnaam opnieuw in Driepikkelstraat. Ter hoogte van alweer een kapelletje ging het linksaf naast een boomgaard om zo opnieuw de Foncierestraat aan te treffen, waar we reeds vroeger op de dag een gedeelte ervan hadden bewandeld. Deze straat naar links ingaand, kwam het centrum van Rollegem-Kapelle nabij. Nog slechts de Fabiolalaan en de Schoolstraat scheidden ons van het einde van deze korte Kerstwandeling. We eindigden dan ook na 18067 stappen, goed voor 13,55 km.”

1 opmerking:

  1. We hebben al heel wat wegen bewandeld, streken doortrokken, het ene vergeet je niet gauw, het andere wil je je niet herinneren. Naderhanden denken we , we deden het toch maar ♥

    BeantwoordenVerwijderen